Een vijfde van de Nederlanders boven de 18 heeft een lager inkomen door de coronacrisis, bleek eerder deze maand. Nu de intelligente lockdown langer duurt, wordt de kloof tussen arm en rijk nog groter, vreest Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud.

De terugval in het inkomen is vooral goed zichtbaar bij jongeren, zelfstandigen en flexwerkers, weet Vliegenthart van het budgetinstituut. "Dat zijn de groepen waar we ons de meeste zorgen om maken. Jongeren werken vaak als oproepkracht en hebben korte contracten. Veel flexwerkers worden daarnaast niet meer ingeroosterd, bij hen komt helemaal geen geld meer binnen." Het kabinet is wel bezig met een apart vangnet voor flexwerkers die in de coronacrisis ontslagen zijn, maar daar is nog geen duidelijkheid over.

Pleiten voor corona-solidariteit

Het Nibud ziet ook dat mensen zich over het algemeen meer zorgen maken over hun financiën dan anders. Ruim een derde van alle Nederlandse huishoudens verwacht dat ze de komende tijd moeilijk kunnen rondkomen. Het Nibud zou graag zien dat de noodmaatregelen voor ondernemers worden voortgezet. EenVandaag deed begin deze maand onderzoek onder 2.100 ondernemers met personeel en zzp'ers. Een op de zes vreest failliet te gaan door de crisis.

"We pleiten voor meer corona-solidariteit", zegt Arjan Vliegenthart. Daarmee doelt hij op woningcorporaties, verzekeraars en banken. "Wij zeggen tegen hen: zoek mensen die het moeilijk hebben pro-actief op. Dus als iemand de huur ineens niet meer betaalt, leg contact. Wees coulant en tref een regeling." Ook wil hij voorkomen dat er incassobureaus worden ingezet die extra kosten innen bij achterstanden.

Lees ook

Mensen met schulden in beeld

Astrid Wessling en Mariska Jogems werken als coördinatoren armoedepreventie voor de gemeenten Dinkelland en Tubbergen in Twente. Zij zien dat de coronacrisis voor een grotere tweedeling zorgt tussen arm en rijk. "Op dit moment helpen we zo'n 200 huishoudens en we verwachten dat dat aantal verder zal stijgen", zegt Wessling.

Via het signaleringsprogramma Vroeg Eropaf brengen de coördinatoren mensen met beginnende schulden in beeld. Daarmee willen ze voorkomen dat de schulden verergeren. De Twentse gemeenten hebben met woningcorporaties, energieleveranciers en zorgverzekeraars afgesproken dat ze het melden als huishoudens ineens niet meer betalen. Wessling: "Dan kunnen wij erop af. Want we zien dat dit vaak de eerste rekeningen zijn die blijven liggen als het financieel tegenzit."

Jongeren houden zelfde uitgavenpatroon

In Twente zien ze ook dat veel jongeren hun bijbaan zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis. "En jongeren houden vaak hetzelfde uitgavenpatroon aan, waardoor het makkelijk mis kan gaan", vertelt Mariska Jogems.

Tegelijkertijd maken de gemeenten zich zorgen om zzp'ers die waardebonnen en cadeaubonnen verkopen om de crisis door te komen. "Denk aan een kapper die veel vouchers verkoopt. "Zo iemand heeft nu even geld, maar zal straks als de boel aantrekt nauwelijks inkomsten hebben als iedereen tegelijk zijn voucher wil inwisselen."

Nibud waarschuwt voor armoedekloof.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.