Hoe gaat de anderhalvemetersamenleving het straatbeeld veranderen, de openbare gebouwen, onze huizen? Het coronavirus en de angst voor besmetting zet vormgevers en architecten aan het denken.

Dit zijn interessante tijden voor de architectuur, vindt Indira van 't Klooster, directeur van het Architectuurcentrum Amsterdam. "Met z'n allen in de lift staan gaat niet meer in de toekomstige anderhalvemetersamenleving. Daar moeten we rekening mee houden bij het ontwerpen van een appartementencomplex. Misschien gaan we terug naar meer trappen, of lagere gebouwen. Wellicht gaat het hele systeem op z'n kop."

Weg met flexibele werkplek

De museumdirecteur vindt het fascinerend hoe flexibel en snel mensen hun omgeving aanpassen aan het coronavirus: "Marktkooplui leggen nieuwe routes aan, winkeliers creëren een eenrichtingsverkeersysteem, architecten denken na over wat de crisis betekent voor onze huizen, kantoren en de openbare ruimte."

Die snelle aanpassingen zijn ook hard nodig, zegt Van 't Klooster. "Op kantoren zijn flexibele werkplekken op dit moment minder geliefd. Daar hebben we een eigen, hygiënische plek nodig. Het kan zijn dat de trappen daar verbreed moeten worden, zodat mensen elkaar beter kunnen passeren." Dat daar mogelijk een prijskaartje aanhangt, realiseert ze zich.

Lees ook

Milaan doet het al

Wanneer we daadwerkelijk iets in de architectuur terugzien van de behoefte aan social distancing, weet Van 't Klooster niet. Maar dat het gaat gebeuren is voor haar wel duidelijk. Ze verwijst naar de Italiaanse stad Milaan, waar de samenleving langzaam weer aan het opkrabbelen is.

"Daar wordt nu gekeken naar manieren om auto's meer uit de stad te weren dan voorheen, zodat de lucht schoner is. En er meer ruimte is voor wandelaars en fietsers om anderhalve meter afstand van elkaar te houden."

Harm Timmermans, directeur Shift Architecture Urbanism
Bron: EenVandaag
Harm Timmermans, directeur Shift Architecture Urbanism

Micromarkt in je wijk

Het Rotterdamse bureau Shift Architecture Urbanism speelt slim in op de coronacrisis. Directeur Harm Timmermans maakte een ontwerp voor een zogeheten 'micromarkt'. Een markt met maximaal drie stallen die je kunt verspreiden door de stad. De micromarkt staat op een soort dambord van vakjes, waardoor mensen nooit minder dan anderhalve meter afstand van elkaar af zijn. Timmermans: "Bewoners kunnen zo vers voedsel kopen in hun wijk en de supermarkten worden ontlast. En de marktkoopmannen en de hele voedselketen daarachter blijft ook in bedrijf."

Timmermans werkte ook ideeën uit voor eenrichtingsverkeersysteem in wandelgebieden en mogelijkheden voor Rotterdamse cafés om hun verloren terrasomzet te compenseren door meer openbare ruimte te gebruiken. En als het virus volgend jaar is verdwenen, zijn al die nieuwe ideeën dan waardeloos? Indira van 't Klooster van het Architectuurcentrum Amsterdam denkt het niet. "Je weet nooit wanneer een virus weer terugkomt."

Bekijk hier de reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.