De discussies rond de staatssecretarissen Weekers en Teeven kosten de VVD geen zetels. Ook de mogelijke kandidaatstelling van Jos van Rey als lijstduwer voor de gemeente Roermond lijkt geen effect te hebben. In de nieuwe peiling van De Stemming van EenVandaag en Intomart GFK haalt de VVD 25 zetels. Dit is net zo veel als in april.

In oktober 2012 noteerde de VVD nog 39 zetels. Maar sinds november staat de partij stabiel rond de 25 zetels. Deze harde kern laat zich niet beïnvloeden door incidenten in de partij.

Ze vinden de economische crisis veel belangrijker. Ze zien in de VVD de partij die de crisis het beste kan bestrijden. Andere partijen bieden daar volgens hen geen goed alternatief voor.

Kritisch over Weekers

De VVD-achterban is wel kritisch over staatssecretaris Weekers: 58 procent vindt dat hij beter had kunnen aftreden. Zijn collega Teeven mag wel blijven (80 procent), slechts 13 procent meent dat hij weg moet.

Partijvoorzitter Benk Korthals maakte dinsdag bekend dat iedereen die een bestuurlijke functie vervult voor de VVD een integriteitsverklaring moet ondertekenen. 61 Procent van de VVD-stemmers en betwijfelen of dit ervoor gaat zorgen dat er minder VVD-ers in opspraak komen. De meerderheid (58 procent) vindt dat de VVD eigenlijk te laat is met het maken van afspraken over integer gedrag. Want als er eerder duidelijkheid was geweest had een affaire als met de van corruptie verdachte Van Rey voorkomen kunnen worden.

Uitslag De Stemming

Over de hele linie is het rustig bij het electoraat. Vrijwel alle partijen zijn stabiel of noteren kleine verschillen ten opzichte van de peiling van april.

Volledige uitslag, met tussen haakjes het verschil met een maand geleden: VVD 25 (-), PvdA  21 (-1), PVV 18 (-3), SP 25 (+2), CDA 17 (+2), D66 15 (+2), CU 8 (-1), GL 3 (-), SGP 3 (-), PvdD 2 (-1),     50Plus 12 (-).

Vanavond presenteert Gijs Rademaker de zetelpeiling De Stemming en het onderzoek onder VVD-stemmers in EenVandaag.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek over integriteit en incidenten deden 19.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 3825 VVD-stemmers.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. 

De Stemming

De zetelpeiling, De Stemming, is een nieuwe peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De Stemming is gebaseerd op een steekproef van steeds 3000 respondenten uit het Intomart GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.