PvdA-leider Wouter Bos is volgens een enquête van TweeVandaag de beste politicus van 2004. Op de tweede plaats staat Geert Wilders. Minister-president Jan Peter Balkenende is verkozen tot slechtste politicus van het jaar. Hier vindt u de resultaten van de enquête.

TweeVandaag vroeg zowel politici als de deelnemers van het TweeVandaag Opinie Panel wie ze zouden verkiezen tot beste en slechtste politicus van 2004. De uitslagen van beide enquêtes kunt u hier terugzien.

TweeVandaag Opinie Panel

Bovenaan het lijstje van slechtste politici van het afgelopen jaar staat premier Jan Peter Balkenende. Hij wordt gevolgd door minister van Justitie Piet Hein Donner en Wouter Bos.

De enquête werd gehouden onder de leden van het TweeVandaag Opinie Panel (TOP). Meer dan 12.000 mensen brachten de afgelopen week hun stem uit op de website van TweeVandaag.

Wouter Bos kreeg twintig procent van de stemmen. Daarbij waren de belangrijkste argumenten dat de PvdA-politicus ‘goed opkomt voor de mensen in het land’ en een ‘goede vertegenwoordiger van zijn achterban is’. Bovendien zien velen hem als een betrouwbaar politicus.

Met bijna eenderde van de stemmen van minister-president Jan Peter Balkende gekozen tot de slechtste politicus van 2004. De leden van het TOP vinden dat hij ‘te weinig opkomt voor de mensen in het land’ , ‘geen heldere boodschap heeft’ en ‘niet betrouwbaar is’. Opvallend daarbij is dat ruim 13 procent van de CDA-achterban Balkenende als slechtste politicus aanwijst.

De resultaten van de enquête onder de leden van het TweeVandaag Opinie Panel zijn gecorrigeerd voor de over- of ondervertegenwoordiging van een aantal groepen in de samenleving. Daarmee is het TweeVandaag Opinie Panel representatief geworden voor kenmerken als geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, opleiding en spreiding over het land.

Enquête onder Tweede Kamerleden

Bijna de helft van de kamerleden verkoos – anoniem – de beste en slechtste collega van het jaar. Dit is het resultaat.

Beste politicus van 2004

1. Wouter Bos (PvdA)

2. Jan Peter Balkenende (CDA)

3. Maxime Verhagen (CDA)

Slechtste politicus van 2004

1. Wouter Bos (PvdA)

2. Jozias van Aartsen (VVD)

3. Ali Lazrak (Groep Lazrak)

Van Aartsen werd vorig jaar nog door zijn collega’s verkozen tot beste politicus, maar staat vlak onder Bos als het gaat om ‘slechtste’ politicus. Maxime Verhagen echter prijkte vorig jaar hoog op de lijst van slechte politici, maar staat nu als op-twee-na-beste genoemd. Dit is de lijst van vorig jaar:

Beste politicus van 2003

1. Jozias van Aartsen (VVD)

2. Jan Peter Balkenende (CDA)

3. Wouter Bos (PvdA)

Slechtste politicus van 2003

1. Wouter Bos (PvdA)

2. Maxime Verhagen (CDA)

3. Ayaan Hirsi Ali (VVD)

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.