Van de VVD-leden denkt 59 procent dat de onrust binnen de partij morgen door het VVD-congres niet minder zal worden. Een meerderheid (57 procent) vindt dat Rutte in het aangepaste regeerakkoord te veel VVD-verkiezingsbeloften heeft laten liggen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 400 VVD-leden, die begin deze maand lid waren van de partij.

Ruim één op de vier leden zegt met dit regeerakkoord zelfs spijt te hebben van zijn stem op de VVD. Veel ondervraagden wil dat leden de gelegenheid krijgen om zich morgen op het congres over het akkoord uit te spreken, 61 procent is daar voor.

VVD-kiezers

Van het VVD-kiezers dat ook nu nog VVD zou stemmen, zegt 32 procent het oneens te zijn met de plannen van het kabinet met de hypotheekrenteaftrek. De onvrede is nog groter over het nivelleringsvoorstel in het aangepaste akkoord; 48 procent van de kiezers die nu VVD zouden stemmen is het daar niet mee eens.

Ook de achterban van de PvdA is zeer kritisch. Van de kiezers die nu op die partij zouden stemmen is 40 procent het oneens met de kabinetsplannen met betrekking tot de arbeidsmarkt (ontslagrecht, WW). Bijna de helft van de kiezers (48 procent) die nu PvdA zou stemmen is het oneens met de plannen van het kabinet met betrekking tot de gezondheidszorg.

De Stemming

VVD en PvdA zouden volgens de laatste peiling van De Stemming nu uitkomen op 52 zetels, vorige maand waren dat nog 56 zetels. Er is geen partij die grootscheeps profiteert van de electorale neergang van de regeringspartijen. De kiezers die de VVD de rug toe keren vliegende verschillende kanten op (PVV, 50Plus, CDA, D66).

Uitslag De Stemming van 23 november

(vergeleken met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september jl.)

Details van de uitslag bekijkt u op De Stemming.

Over De Stemming

De Stemming is een nieuwe peilmethode met extra aandacht voor de zwevende kiezer. Veel kiezers twijfelen tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen uitdelen. Zij kunnen al deze stemmen aan één partij geven, maar ze ook over meerdere partijen verdelen. Daarmee geeft De Stemming meer inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen dan andere peilingen doen.

De Stemming is een initatief van EenVandaag, mede ontwikkeld door Onderzoeksbureau Intomart GFK, naar een idee van prof dr Joop van Holsteyn.

Het veldwerk voor De Stemming is gehouden van dinsdag 20 november tot donderdag 22 november.

Het veldwerk onder de VVD-leden in het EenVandaag Opiniepanel is gehouden tussen dinsdag 20 november en vrijdag 23 november.