Een belangrijke graadmeter op Prinsjesdag is het vertrouwen in het kabinet. In vergelijking met vorig jaar daalt het vertrouwen van 32 naar 23 procent (-9%), blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 20.000 deelnemers. 

Veel mensen geven aan dat ze in hun eigen portemonnee nog weinig merken van de economische vooruitgang. Tevens hebben velen het gevoel dat de twee regeringspartijen meer bezig zijn met het kabinet overeind te houden, dan het land te regeren. 

Zoals een deelnemer over het kabinet zegt: 'Ze zijn het op elementaire zaken helemaal niet met elkaar eens en als ze dan na eindeloos gedram tot een akkoord komen, leggen ze dat naderhand ieder verschillend uit. Doodmoe wordt ik ervan.' Iemand anders zegt: 'Het zijn twee worstelaars die elkaar in een wurggreep houden.'

Dat de achterban van de PvdA al een tijd niet blij is met dit kabinet, is al langer bekend. Maar dit jaar zakt ook het vertrouwen van de VVD-kiezer in het kabinet tot onder de 50 procent: vier op de tien (43%) VVD-kiezers geven aan nog vertrouwen te hebben in de ministers en staatssecretarissen van Rutte II.  

Grootste daler is Rutte, meeste vertrouwen in Dijsselbloem

Premier Rutte scoort dit jaar minder goed als aanvoerder van de kabinetsploeg: waar hij vorig jaar nog door 41 procent van de kiezers gewaardeerd werd, daalt dit nu naar 28 procent. Hij krijgt ook als rapportcijfer een onvoldoende: een 4,9. Ieder jaar peilt EenVandaag het vertrouwen in alle ministers van het kabinet. De premier is dit jaar van alle bewindslieden de grootste daler. 

Na minister Timmermans vorig jaar op plek 1, wordt de lijst dit jaar opnieuw aangevoerd door een PvdA-minister: Jeroen Dijsselbloem (50%). Op nummer twee staat minister Asscher met 36 procent. 

De hele lijst is als volgt, met tussen haakjes de stijging of daling t.o.v. Prinsjesdag 2014:

1. Dijsselbloem           50% (-5%)

2. Asscher                  36% (-)

3. Hennis-Plasschaert 35% (-3%)

4. Schippers               30% (-1%)

5. Schultz van Haegen 29% (-3%)

5. Koenders                29% (-2)

7. Rutte                       28% (-13%)

8. Bussemaker           25% (-3%)

8. Ard van der Steur   25% (1%) 

10. Kamp                    21% (-5%)

10. Ploumen               21% (-5%)

12. Plasterk                20% (-5%)

13. Blok                      15% (-2%)

Vandaag worden de uitslagen van dit onderzoek gepresenteerd door Gijs Rademaker in een speciale radio-uitzending op NPO Radio 1 die live vanuit de Tweede Kamer wordt uitgezonden, van 12:00 tot 18:00 uur.

Over dit onderzoek

De data zijn verzameld door het houden van twee onderzoeken onder het EenVandaag Opiniepanel. Het eerste onderzoek is gehouden van 5 tot 9 september, hier deden 22.075 deelnemers aan mee. Het tweede onderzoek is gehouden van 10 september tot en met 14 september en daar deden 19.788 deelnemers aan mee. De onderzoeken zijn gewogen op zes variabelen. 

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical.