De aanslagen in Manchester hebben geen invloed op ons veiligheidsgevoel in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 12.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Toevallig startten we gisteren met een onderzoek naar veiligheidsbeleving en konden we de deelnemers van voor en na de aanslag  met elkaar vergelijken. Er blijkt geen verschil tussen beide groepen. 

Een deel van de respondenten beantwoordde gisteren, voor de aanslag had plaatsgevonden, de vraag hoe veilig ze zich over het algemeen voelen in Nederland.

Een andere groep vulde het onderzoek pas in na de aanslag in Manchester. De uitslagen van voor en na de aanslag zijn hetzelfde: in beide groepen voelt 82 procent van de respondenten zich veilig in Nederland en 17 procent niet.

Veiligheidsgevoel licht afgenomen

EenVandaag peilt al drie jaar op verschillende momenten het veiligheidsgevoel in Nederland, ook na alle grote aanslagen. Dat blijft steeds hoog: rond de 85 procent voelt zich over het algemeen veilig in Nederland. De meeste aanslagen zorgen niet voor grote uitschieters naar beneden. Wel is er door de tijd heen een lichte daling te zien. In de zomer van 2104 voelde nog 89% procent zich veilig, bij de laatste peilingen schommelt dat rond de 80 procent.

Uitschieter naar beneden is de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn eind vorig jaar (74%). Het lijkt erop dat een aanslag op een openbare ruimte meer impact heeft omdat mensen dan het gevoel krijgen dat het hen zelf ook kan overkomen.  

Over het onderzoek 

Aan het onderzoek deden 12.000  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is gehouden van 22 mei 2017 18.00 uur tot 23 mei 2017 14.00 uur. Voor de analyse is gekeken naar de groep die voor 22 mei 23.00 meedeed (voor de aanslag) en de groep die daarna meedeed (na de aanslag).

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software is van Vision Critical.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.