Veel arme mensen in Nederland zien geen uitweg meer uit de armoede. Bijna de helft (44%) van hen verwacht de rest van hun leven arm te blijven. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag naar armoedebeleving onder ruim 2000 mensen die aangeven arm te zijn.

De helft (51%) van de ondervraagden schaamt zich voor zijn armoede. Veel van deze mensen proberen hun armoede te verbergen door de schijn op te houden. Het ergst vinden ze dat ze niet kunnen meedoen aan het sociale leven. Ook vinden ze het vreselijk dat ze hun kinderen vaak moeten teleurstellen. Een deelnemer schrijft: “Ik veins ziekte om niet mee te hoeven naar de bios en feestjes. Ook de kinderen weten al dat ze feestjes moeten afzeggen omdat er geen geld is voor een cadeautje.”

 

Crisis belangrijke factor

De overgrote meerderheid (89%) vindt dat de oorzaak van hun armoede grotendeels buiten henzelf ligt. De economische crisis is voor een groot deel van de mensen een belangrijke factor: 45 procent denkt zonder de crisis niet arm te zijn geweest, 40 procent denkt van wel. 

 

Armoede serieus probleem

EenVandaag ondervroeg in totaal 28.000 mensen, van wie er 2000 aangeven arm te zijn. Van alle ondervraagden vindt tweederde (68%) armoede in Nederland een serieus probleem. De meerderheid (60%) vindt dat iemand die in zijn eerste levensbehoeften kan voorzien, nog steeds arm kan zijn. Ruim een derde (37%) vindt juist dat iemand die een woning, kleding en eten heeft per definitie niet arm is.

 

Kabinet doet te weinig; hulp Cordaid gewenst

Zeven op de tien mensen (71%) vinden het een goede zaak dat Cordaid armoede in Nederland gaat bestrijden. ‘Alle hulp voor armen is welkom’, zo stellen zij. Volgens 61 procent doet het kabinet te weinig aan armoedebeleid. Een deelnemer zegt: “Het kabinet doet niet genoeg, dus moet een hulporganisatie wel helpen. Zoiets zou in Nederland toch niet nodig hoeven zijn?”

 

Bekijk hier de uitslag per provincie

 

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 27.920 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Van hen noemen 2093 ondervraagden zichzelf arm. Het onderzoek vond plaats van 29 juli t/m 17 augustus 2013. 

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.