Binnen de PvdA woedt een strijd om het lijsttrekkerschap bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. PvdA-leden mogen hun stem uitbrengen op Diederik Samsom of zijn uitdager, vice-premier Lodewijk Asscher. 

In een reeks debatten ‘in het land’ proberen de kandidaten duidelijk te maken dat er iets te kiezen valt, ook al waren beiden nauw betrokken bij het kabinetsbeleid van de afgelopen vier jaar. 

De stembussen zijn inmiddels geopend, en op vrijdag 9 december maakt het partijbestuur van de PvdA de winnaar bekend.

Wie leidt er in de peiling?

Het EenVandaag Opiniepanel peilde de populariteit van beide kandidaten onder de leden van de PvdA. Gijs Rademaker maakt vanavond bekend hoe het er nu voor staat: wie is op dit moment het populairst? En kiezen de PvdA-leden voor een dezelfde kandidaat als de kiezers?

Bij een vorige peiling in september had Samsom nog een ruime voorsprong op Asscher (44% tegen 26%), maar toen waren de omstandigheden anders. Destijds leken burgemeester Aboutaleb en Europarlementariër Tang ook nog in de race, maar beiden haakten af. 

Effect op de PvdA?

In de studio verder politiek verslaggever Remko Theulings over de impact van de lijsttrekkersverkiezing. De PvdA hoopte op een positief effect: veel aandacht, meer leden en betere peilingen. Wat is daarvan terecht gekomen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.