PvdA-leider Diederik Samsom ziet samenwerking met de VVD in een volgend kabinet niet zitten, zo zegt hij in een interview met EenVandaag: “Als ik het zou kunnen vermijden, zal ik er geen seconde over twijfelen.”Vanavond in Den Haag brandt de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA los. Diederik Samsom en Lodewijk Asscher gaan het strijdperk in voor het eerste in een serie van vier onderlinge debatten.

Samsom noemt de huidige samenwerking met coalitiepartner VVD moeilijk: “Het was al heel moeilijk en het blíjft moeilijk met de VVD”.  Als voorbeeld noemt hij de houding van de VVD voor wat betreft Europese samenwerking: “rug naar Europa”, en hun visie op de arbeidsmarkt: “flex is de norm”.

“Rechts rotbeleid”

Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2012, zette Samsom zich ook al af tegen de VVD en haar “rechtse rotbeleid”. Toch ging hij met de VVD in zee en formeerde binnen een paar weken een kabinet. Wat is het woord van Samsom dan nu waard? “Dat hangt van de kiezer af,” zegt Samsom daarop.

Vanavond in EenVandaag een uitgebreider interview met Diederik Samsom over zijn strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA met Lodewijk Asscher.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.