Lodewijk Asscher, de leider van oppositiepartij PvdA vindt dat het kabinet met maatregelen moet komen om de economie te helpen, nu het coronavirus impact lijkt te hebben. Asscher vreest een recessie.

"Wij willen wel dat het kabinet nu laat zien welke scenario's er zijn, en dat ze laten zien dat ze bereid zijn om te investeren. Je kunt het niet doen door de rente te verlagen, die staat al op nul" , zegt Asscher. "Je ziet nu al dat bedrijven in de problemen komen, die er niks aan kunnen doen."

'Wereldhandel krijgt een klap'

Asscher wil stimulering en investering zien van het kabinet. "Weldoordacht, welgericht, maar niet te lang wachten. Als dat niet gebeurt zal de recessie dieper zijn en dan kost het mensen hun baan. Mijn vermoeden is dat als Italië nu een aantal weken niets produceert, en je ziet dat de wereldhandel een klap krijgt, dan is mijn vermoeden dat we in een recessie gaan belanden."

Het kabinet heeft enkele weken geleden al de regeling voor deeltijd-WW geopend, maar dat is volgens de PvdA niet voldoende. Asscher zegt: "Het feit dat er al 700 bedrijven die deeltijd-ww hebben aangevraagd laat zien hoe snel het gaat. Ik vind dat je over alle opties nu moet nadenken. Kijk naar hoe je mensen meer geld in de zak kunt geven door naar het minimumloon te kijken, de hoogte van uitkeringen, kijk naar meer gerichte ondersteuning van bedrijven en praat met Europa over of de staatssteun-regels in dit geval niet even opzij moeten."

Lees ook

'Nu moet je er gaan staan'

Premier Rutte zegt dat de Nederlandse economie er goed voorstaat en wel tegen een stootje kan. Asscher beaamt dat, maar waarschuwt: "Ik zie ook een andere werkelijkheid, namelijk dat heel Italië nu op slot zit en dat is een van de motoren van Europa. Dat er vanuit China amper geëxporteerd wordt. Je ziet hoe op de beurs de paniek is toegeslagen."

"Wat je dan moet doen als overheid is zorgen voor stabiliteit, dat mensen hun baan niet kwijtraken. Want als een bedrijf eenmaal failliet is, dan komt het niet meer terug. Dus nu moet je er gaan staan als overheid: eerst de gezondheid van de mensen, daarna de gezondheid van de economie", zegt Asscher.

Joost Vullings in gesprek met Lodewijk Asscher in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.