GroenLinks-stemmers zijn milieubewust, maar ze zijn niet altijd koploper als het gaat om energiebesparende maatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag over klimaatbewust gedrag onder 24.000 mensen. Zo doucht de achterban van de PvdA en de Partij voor de Dieren vaker korter en wast de D66-kiezer vaker op 30 graden.

Kort douchen niet populair

In het onderzoek werden verschillende keuzes voorgelegd die je zelf in je huishouden kunt maken om energie te besparen. De minst populaire maatregel is korter douchen.

Slechts een derde van de ondervraagden (37%) doucht maximaal 3 minuten. De kiezers van de PvdA en de Partij voor de Dieren doen dit het meest: 53 procent van hun achterban doucht zo kort. Onder de achterban van GroenLinks ligt dat lager, 42 procent.

D66-kiezer wast op 30 graden

De helft van alle ondervraagden (47%) zegt bijna altijd op 30 graden te wassen. De andere helft (47%) was meestal warmer. De D66- kiezer scoort op dit onderdeel het best: 57% wast meestal op 30 graden. Ook bij GroenLinks (54%) en de Partij voor de Dieren (54%) doen de meeste kiezers dit.

Afval scheiden normaal

Andere energiebesparende maatregelen zijn inmiddels heel gewoon, zoals afval scheiden (84%) en batterijen apart inzamelen (83%). Ook kiezen de meeste deelnemers voor energiezuinige apparaten (81%) en LED-lampen (70%). 

Vooral voor eigen portemonnee

De meeste mensen nemen energiebesparende maatregelen in de eerste plaats om zelf geld te besparen. Iets meer dan de helft (56%) denkt eerst aan zijn eigen portemonnee en dan pas aan het klimaat. Dit is vooral het geval bij kiezers van de PVV (75%) en in mindere mate van VVD (61%) en CDA (61%)  Vier van de tien ondervraagden (39%) denken vooral aan het klimaat wanneer zij energie bespa

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat VVD- en CDA-kiezers open staan voor rekeningrijden, een maatregel door GroenLinks geopperd in de verkiezingscampagne. Bekijk hier het volledige onderzoek.