Het vertrouwen in de ploeg van Louis van Gaal is na winst op Spanje in een week tijd gestegen met 42 procent; maar liefst driekwart (75%) van de mensen heeft nu vertrouwen in Oranje. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2400 mensen. Vlak voor aanvang van het WK was het vertrouwen in Oranje nog 33 procent.

Het vertrouwen in bondscoach Louis van Gaal is ongeveer hetzelfde gebleven: twee derde heeft vertrouwen in de bondscoach.

'Duitsland wordt wereldkampioen'

Voor aanvang van het toernooi werd Brazilie gezien als grootste favoriet voor de titel. Nu alle ploegen in actie zijn geweest, stelt de grootste groep deelnemers (32%) dat ze verwachten dat Duitsland wereldkampioen wordt. Na de winst op Spanje denkt één op de vijf (21%) dat Nederland wereldkampioen wordt; een week geleden was dat nog slechts zeven procent.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 2500 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 18 juni 2013.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.