PvdA-leden zijn verdeeld over de vraag wie de nieuwe lijsttrekker van de PvdA moet worden. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 600 mensen die lid zijn van de partij. Leden kunnen tussen 24 november en 8 december stemmen op Diederik Samsom of Lodewijk Asscher.

Bijna de helft (47%) van de leden die gaat stemmen, vindt Diederik Samsom de meest geschikte lijsttrekker. Slechts een iets kleinere groep (44%) gaat voor Asscher. Een deel van de leden die wel gaan stemmen (9%), weet nog niet op wie. Leden die Samsom het meest geschikt vinden, vinden dat hij het lijsttrekkerschap ‘verdient’ vanwege zijn bewezen diensten de afgelopen vier jaar. Ook vinden ze hem een betere debater, goed tijdens de campagne. Leden die op Asscher stemmen, zeggen dat hij beter dan Samsom in staat is om mensen te ‘verbinden’. Maar vooral vinden de leden Asscher een betere troef tijdens de campagne: een nieuw gezicht, onder wie ze denken dat de partij meer zetels kan halen.

Kiezers gaan voor Asscher

In tegenstelling tot de leden, hebben PvdA-stemmers een duidelijke voorkeur voor Lodewijk Asscher. Meer dan de helft (52%) van de mensen die nu PvdA zouden stemmen, vindt Asscher het meest geschikt als lijsttrekker. Een derde (33%) gaat voor Samsom. Onder de kiezers die in 2012 nog wel PvdA stemden, maar nu niet meer, is het verschil nog groter. Vier op de tien (40%) zouden voor Asscher gaan, 11 procent voor Samsom. De helft van de oud-PvdA-stemmers heeft zich al afgekeerd van de partij, en weet niet wie de lijsttrekker moet worden.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 27.032 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, onder wie 600 PvdA-leden. Het is gehouden op 30 november en 1 december 2016.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. De software is van Vision Critical

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.