Leden van de PvdA vinden dat Samsom met de verkiezingen in zicht de beste kandidaat is om de partij te blijven leiden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 814 PvdA-leden: 44 procent van hen gaat voor Samsom, een kwart (26%) ziet liever Asscher. 

Op dit moment staat de PvdA op 10 zetels, blijkt uit De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. De meeste leden (57%) geloven dat ze met Samsom bij de komende verkiezingen minimaal 15 zetels kunnen halen. 

Samsom heeft zich al kandidaat gesteld, Lodewijk Asscher en Paul Tang hebben aangegeven te overwegen zich kandidaat te stellen. Slechts 5 procent ziet in Tang de ideale leider. Aboutaleb is vooralsnog niet in de race, maar wordt door 13 procent van de leden als favoriete kandidaat genoemd. Ze vinden hem vooral geschikt omdat hij los staat van kabinet Rutte II. 

'Sociaal en eerlijk'

Op dit moment geeft driekwart (75%) van de ondervraagde PvdA-leden aan vertrouwen in Samsom te hebben. Ondanks de slechte zetelstand in de peilingen denken ze dat hij met overtuigingskracht, een eerlijk verhaal en zijn sociale gezicht het vertrouwen van de kiezers kan herwinnen. Ze vinden ook dat een nieuwe leiderschapswissel niet goed is voor de stabiliteit van de partij en waarderen het dat hij 'de kastanjes uit het vuur gehaald heeft,' zoals een PvdA-lid het omschrijft. Een ander laat weten: 'De PvdA verslijt veel te snel partijleiders. Het is tijd om te staan voor de eigen standpunten en het kabinetsbeleid te verdedigen.'

Het lijkt nog een hele klus om het vertrouwen van de kiezers te herwinnen: van de mensen die in 2012 op de partij hebben gestemd, heeft slechts 33 procent nu vertrouwen in hem. De meeste kiezers zien liever Asscher aan het roer. Van de kiezers die de PvdA sinds 2012 is verloren, geeft een deel aan sowieso niet meer op de partij te gaan stemmen. Een ander deel zou Samsom kunnen heroveren door de komende tijd duidelijk te kiezen voor een linkse koers en voor een samenwerking met linkse partijen. Zoals iemand zegt: 'Niet weer als enige linkse partij een samenwerking met rechts- of middenpartijen. Als hij echt gaat voor linkse samenwerking, zou ik de PvdA weer overwegen.' 

Deze maand gebeurt er niet veel in De Stemming: de VVD wint deze maand twee zetels en komt uit op 26, de PVV blijft met 28 zetels (+1) virtueel de grootste partij. Virtueel staan de twee partijen nu dicht bij elkaar. 

De zetelverdeling is nu als volgt: VVD 26 (+2), PvdA 10 (-), PVV 28 (+1), CDA 20 (-), SP 17 (-), GL 11 (+1), D66 16 (+1), CU 7 (-2), SGP 4 (+1), PvdD 4 (-), 50PLUS 7 (-2), VNL 0 (-1), Piratenpartij 0 (-1). 

Over De Stemming

De Stemming is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: deelnemers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen. 

Aan De Stemming van deze maand, gehouden onder het GfK online panel, deden 2750 respondenten mee. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Alle actuele informatie over de peiling van deze maand vindt u op www.destemming.nl

Download

Download