Nederland moet het defensie budget verhogen tot de NAVO norm van 2 procent van het BBP (Bruto Binnenlands Product). Dat vinden vier van de tien (42%) deelnemers aan een onderzoek van EenVandaag over de NAVO-top. Onder de achterban van de VVD (54%), PVV (50%), CDA (57%), SGP (75%)  en Forum voor Democratie (67%)  is de meeste steun voor het voldoen aan de NAVO-norm. Ex-minister Hans Hillen (CDA): politiek moet nu tot actie overgaan

Donald Trump drong gisteren op de NAVO-top in Brussel aan op een verhoging van de Europese defensie budgetten. Niet alle Europese landen voldoen aan de NAVO-norm van van 2%. Momenteel geeft Nederland zo’n 1,1 procent van het BBP aan defensie. In Amerika is dat meer dan 3,5 procent.

Driekwart voor extra geld defensie

Een derde (31%) van de ondervraagden vindt het niet nodig dat Nederland voldoet aan de NAVO norm, maar ziet wel graag meer geld voor defensie in de komende kabinetsperiode. Driekwart (73%) van alle deelnemers wil dus dat ons defensie budget sowieso verhoogd wordt. De achterban van alle politieke partijen is hier in meerderheid voor, ook die van partijen aan de linkerkant zoals GroenLinks (62%), SP (61%) en PvdA (63%).

Slechts 13 procent wil dat we even veel aan defensie blijven uitgeven als we nu doen en nog eens 6 procent ziet liever dat het budget voor onze krijgsmacht omlaag gaat. In de begroting voor 2017 is ongeveer 8 miljard euro voor defensie opgenomen. 

Oud-Minister van Defensie Hillen: blij met draagvlak

Er is jarenlang bezuinigd op Defensie. Eén van de hardste klappen kreeg Defensie voor de kiezen tijdens het ministerschap van Hans Hillen (CDA) toen er een miljard euro werd bezuinigd. In een reactie op het onderzoek reageert Hillen opgetogen: “Ik vind dat ik in mijn periode teveel heb moeten bezuinigen, maar toen was er geen enkele steun om er meer voor uit te geven. Nu is die er gelukkig wel. “

Toch is het de vraag of de politiek jaarlijks zes miljard euro extra gaat uitgeven om tegemoet te komen aan de twee-procent norm van de NAVO. Nederland heeft in dat opzicht een forse achterstand. Vorig jaar gaf het slechts 1,1 procent uit van het BBP aan Defensie.

Gaat bijvoorbeeld het CDA (de partij van Hillen) de portemonnee opentrekken? Hillen: “Natuurlijk zal het CDA het net als de andere laten afhangen van de beschikbare middelen. Maar als je de economie nu vergelijkt met die van vijf jaar geleden er veel meer middelen zijn. Je moet nu de koe bij de horens vatten.”

Over het onderzoek 

Aan het onderzoek deden 16.000  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is gehouden van 22 mei tot 26 mei 2017. 

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software is van Vision Critical.