Een grote groep mensen (57%) wil ouders verplichten hun kind alle inentingen te geven die in het Rijksvaccinatieprogramma zijn opgenomen, blijkt uit een peiling van EenVandaag. Het aantal mensen dat hun kind laat vaccineren daalt al jaren. Door inenten te verplichten, voorkom je dat andere kinderen ziek worden en dat de maatschappij uiteindelijk voor deze kosten opdraait.

Een deelnemer zegt: "De algemene gezondheid gaat vóór individuele belangen. We leven hier met 17 miljoen mensen. En als er iemand ziek wordt betalen we allemaal mee!" Een groep van 39 procent is tegen verplicht inenten. Een informatiecampagne vinden ze vaak een beter idee. "Iedereen heeft het recht om over het lijfje van hun kind te beslissen, daarom ben ik eerder voor een informatiecampagne waar de noodzaak van inenten wordt benadrukt."

Lees ook: Moeten vaccinaties verplicht worden?

'Ik denk er niet over om te weigeren'

De meeste inentingen in het Rijksvaccinatieprogramma zijn om kinderen te beschermen tegen infectieziektes zoals polio, tetanus en de mazelen. Sinds 2010 is in het programma ook een vaccinatie opgenomen voor meisjes van rond de 12 jaar, om ze te beschermen tegen een aantal varianten van baarmoederhalskanker. EenVandaag ondervroeg 500 ouders met een dochter onder de 11 jaar.

EenVandaag Opiniepanel

De grootste groep (55%) is van plan hun dochter te laten inenten. Zoals een ouder zegt: "Een vaccinatie die kan helpen tegen zo'n ernstige, dodelijke, ziekte. Ik denk er niet over om die te weigeren." Toch is er een groep ouders die nog twijfelt (16%) of heeft besloten het niet te doen (23%). Vaak zijn ze bang voor bijwerkingen. Een ouder zegt: "Ik twijfel. Die vaccinatie beschermt niet tegen een besmettelijke ziekte en heeft veel te veel neveneffecten." Wat opvalt, is dat ouders hun informatie halen van internet en niet altijd een arts bezoeken.

over dit onderzoek
clock 25-06-2018 15:27

Aan het onderzoek deden 12.265 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waarvan 476 leden met een dochter tot 11 jaar. Het onderzoek vond plaats op 25 juni 2018.De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.