Moeten inentingen voor kinderen wettelijk verplicht worden? Het aantal kinderen dat tegen ernstige ziekten wordt gevaccineerd is vorig jaar opnieuw afgenomen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. Kinderarts Edward Nieuwenhuis van het Wilhelmina Kinderziekenhuis pleit voor verplicht vaccineren als deze trend doorzet. 

“Wat we nu zien is dat er een hele duidelijke trend is dat er minder gevaccineerd wordt", aldus Nieuwenhuis. "We zitten op de scheidslijn, waar je over kan zeggen dat je met campagnes misschien nog het tij kan keren. Maar als dat niet lukt dan moet er grotere en sterkere maatregelen genomen worden. Daar moeten we dan ook met spoed met de wetgevers over gaan praten.”

De groep vaccinatie-twijfelaars lijkt toe te nemen. Zij worden vaak afgeschrikt door wilde verhalen die op het internet de ronde doen over vaccinaties, waar de wetenschappelijke onderbouwing voor ontbreekt. Zo doen er verhalen de ronde dat sommige vaccins autisme zou veroorzaken. Ooit werd dit in de wereld gebracht door een fraudulerende Britse wetenschapper, maar ondanks het feit dat de studie is teruggetrokken en gerenommeerde studies aan hebben getoond dat er geen enkel verband is tussen de vaccinatie en autisme, toch blijft het verhaal opduiken. 

Lees ook: meerderheid wil verplichte vaccinatie

Machteloos 

Het zijn juist deze ouders, die opgeschrikt worden door verhalen op het internet, die kinderarts Edward Nieuwenhuis wil bereiken. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis, waar Nieuwenhuis leiding geeft, krijgen ze af en toe te maken met de ernstige gevolgen wanneer een kind niet is ingeënt. Ook al is het nog een sporadisch.

“Het maakt ons machteloos, het geeft ons een enorm naar gevoel. Want het gaat vaak over kinderen die er helemaal geen weet van hebben. Als je een kind ziet met een hele ingewikkelde, ernstige ziekte, we hebben zelfs kinderen zien overlijden aan zeer vermijdbare ziektes; dat geeft je een machteloos gevoel.” 

'Een wettelijke verplichtstelling kan levens redden'

Dan gaat het bijvoorbeeld om mazelen of hersenvliesontsteking, iets wat nog maar zelden voorkomt. En dat is een luxe volgens de kinderarts, maar als steeds minder mensen vaccineren dan kunnen deze ziektes weer terugkomen. En dus is volgens Nieuwenhuizen een wettelijke verplichtstelling het overwegen zeker waard, omdat het levens kan redden. 

In Italië en Frankrijk bestaat al een soortgelijk systeem. In deze landen werd onlangs een registratieplicht ingevoerd voor niet-ingeënte kinderen en een boete van 500 tot 1000 euro voor ouders die toch weigeren. Bovendien mogen ongevaccineerde kinderen niet meer naar de kinderopvang. 

Zorgen om daling aantal vaccinaties

De vaccinatiegraad daalt in het hele land al enkele jaren. Zo was van de groep kinderen geboren in 2015 nog ruim 91,2% ingeënt tegen ziekten zoals mazelen, polio en kinkhoest. Dat is ruim een procent minder dan het jaar daarvoor, en dat komt dus neer op 1720 peuters minder. Ook al lijkt dit op het oog misschien een kleine daling, in het geval van vaccinaties gaat deze redering niet zo simpel op.

Belangrijk bij deze besmettelijke ziektes is dat een zo hoog mogelijk percentage van de groep zich vaccineert, zodat ook de rest wordt beschermd, zoals baby’s of mensen met een lage weerstand. Het RIVM is daarom zeer alert op het feit dat deze daling niet mag doorzetten. 

Het aantal meisjes dat ingaat op de uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker loopt nog veel harder terug. Kwamen er bij een oproep aan meisjes geboren in 2001 nog ruim 61% opdagen, voor de groep geboren in 2002 liep dat aantal al terug naar 53,4% en voor de groep van 2003 zak het aantal naar ver onder de helft: 45,5%. Volgens het RIVM kan het missen van deze HPV-vaccinatie op termijn voor mogelijk tientallen doden zorgen. 
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.