Acht op de tien (78%) mensen zijn voorstander van statiegeld op kleine petflesjes en blikjes. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 33.270 leden van het Opiniepanel. Op donderdag 15 maart praat de Tweede Kamer hierover.

Kiezers van alle coalitiepartijen zijn in ruime meerderheid voorstander van statiegeld op kleine flesjes (0,5 liter) en blikjes. Bijna negen op de tien (89%) D66-kiezers willen uitbreiding van het statiegeld en ook de achterbannen van het CDA (83%), de ChristenUnie (85%) en de VVD (72%) zien dat zitten. Ook de kiezers van de oppositiepartijen zijn voor de maatregel, die dient om de grote hoeveelheid plastic zwerfafval in Nederland tegen te gaan. De resultaten van dit onderzoek liggen in lijn met het onderzoek dat Recycling Netwerk vandaag bekend maakt.   

De belangrijkste reden om voor statiegeld te zijn is dat veel mensen geloven dat het helpt om de hoeveelheid zwerfafval tegen te gaan. Ze denken dat mensen hun flesjes en blikjes inleveren, in plaats van op straat gooien. Bovendien hopen ze dat het afval dat nog wel in de berm komt, vaker wordt opgeraapt door anderen om het alsnog in te leveren. Tegenstanders vinden het inleveren van de flesjes en blikjes vooral teveel gedoe.

‘Negen op tien zouden flesjes wegbrengen'

Veel deelnemers zouden hun flesjes en blikjes inleveren bij de supermarkt, als er statiegeld op zit. Hoe hoger het statiegeld, hoe meer mensen dat zouden doen. Bij 10 cent statiegeld op flesjes zou driekwart (77%) hun flesje vaak of altijd inleveren, bij 25 cent statiegeld doet 89 procent dat. Ook voor blikjes zou de moeite worden gedaan, als is het animo iets lager. Bij 10 cent zou 72 procent de blikjes naar de supermarkt brengen, bij 25 cent doet 83 procent dat. Mensen geven aan dat ze over blikjes minder enthousiast zijn, omdat die niet goed afgesloten kunnen worden: "Geopende blikjes kunnen lekken, niet fijn in mijn boodschappentas." 

Hoe denkt ons Opiniepanel over het scheiden van afval?

info
clock 09-03-2018 01:00

Aan het onderzoek deden 33.270 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 7 tot en met 9 februari  2018. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.