Mag een agente in functie een hoofddoekje dragen? Nee, zegt de Nationale Politie. Ja, zei het College van de Rechten Van de Mens deze week. EenVandaag legde deze vraag ook voor aan het Opiniepanel. Van de 30.000 mensen die meegedaan hebben, stelt een meerderheid dat een agent in functie geen hoofddoekje mag dragen.

Zij vinden dat geen enkele geloofsuiting, zoals keppeltjes, hoofddoekjes of zichtbare kettingen met een kruisje, zouden mogen worden gedragen door politieagenten in functie. De ondervraagden zijn het minst negatief over het dragen van een ketting met een kruisje. Een kleine meerderheid (54%) heeft er bezwaar tegen als politieagenten dat dragen. Een keppeltje ligt gevoeliger: zeven op de tien (72%) geven aan daar bezwaar tegen te hebben. Tegen het dragen van een hoofddoek door een politieagent wordt wordt het meest negatief aangekeken: 76% geeft aan daar bezwaar tegen te hebben. Het maakt daarin niet uit of de politieagente zichtbaar is in haar functie: ook als ze alleen op het politiebureau werkzaam is vindt tweederde (67%) dat zij geen hoofddoek zou mogen dragen.

PVV-kiezer meest negatief

De meest negatieve houding ten opzichte van hoofddoekjes bij politieagenten zit bij de PVV-stemmer: 99% geeft aan daar bezwaar tegen te hebben. Het minst negatief zijn GroenLinks-stemmers: onder hen geeft een minderheid aan bezwaar te hebben tegen een politieagente met een hoofddoek (44%).

Rapportage onderzoek hoofddoekjes

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.