Het voorstel van staatssecretaris Dijkhoff levenslang gestraften na 25 jaar vrij te laten kan op weinig bijval rekenen. Tweederde van de leden van het EenVandaag Opiniepanel wil dat levenslang ook écht levenslang blijft. Morgen debatteert de Tweede Kamer over het voorstel van de staatssecretaris.

Opvallend is dat 61% van Dijkhoffs eigen VVD-achterban ook tegen het plan is. Alleen de aanhang van SGP (72%) en PVV (91%) gaat hier nog overheen. Tweederde van de panelleden vindt een levenslange gevangenisstraf zonder uitzicht op vrijlating niet inhumaan. Eerder oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat opsluiting van mensen zonder perspectief op vrijlating inhumaan is. 

Het voorstel van Dijkhoff houdt in dat een adviescommissie beoordeelt of een levenslang gestrafte gevangene na 25 jaar in aanmerking komt voor vrijlating. De adviescommissie hoort naast de gedetineerde ook nabestaanden en slachtoffers en laat gevangenen voor een eventuele vrijlating onderzoeken door het Pieter Baan Centrum. Op basis van het oordeel van de commissie neemt de staatssecretaris van Justitie vervolgens per geval een beslissing. 

In Radio EenVandaag spreken we over deze uitslag met Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel en met advocaat Willem Anker, fervent voorstander van het plan. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.