Nog niet de helft van de achterban van de PvdA vindt het voorstel van de partij om de invloed van de koning(in) te beperken een goed plan. Er zijn meer kiezers tegen (47 procent) dan voor (43 procent). Dit blijkt uit een vandaag gehouden onderzoek van EenVandaag onder ruim tienduizend mensen, van wie er 1500 in oktober vorig jaar op de PvdA hebben gestemd.

Onder alle deelnemers aan het onderzoek is verdeeldheid over de rol van de koning(in) bij kabinetsformaties. De helft (50 procent) vindt dat de invloed op de vorming van een kabinet moet blijven en 47 procent meent dat de koning(in) daarbij geen politieke rol zou moeten krijgen.

Over het algemeen kiezen mensen eerder voor het plan van de PVV (50 procent) dan voor dat van de PvdA (39 procent).

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden ruim 10.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Het onderzoek vond plaats op 26 augustus 2011.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.