Maandag is het D-Day voor het Kabinet Rutte. Dan wordt duidelijk of de coalitie de benodigde meerderheid van 38 van de 75 zetels in de Eerste Kamer krijgt of niet. Dit weekend zal er nog druk gebeld worden met de Statenleden over hun stemgedrag, want nog nooit was het zo spannend.

Wie moet op wie stemmen om de restzetels maximaal te benutten en wat wordt er beloofd in ruil voor een stem? Koehandel is het in de Tweede Kamer al genoemd. Kenners noemen de Eerste Kamer en het ondoorzichtige systeem van getrapte verkiezingen zelfs achterhaald.

De manier waarop aanstaande maandag de Eerste Kamer wordt samengesteld is niet meer van deze tijd. Dat blijkt uit onderzoek van het actualiteitenprogramma EenVandaag onder 24.000 mensen. 60 Procent van de deelnemers vindt de ‘getrapte verkiezing’ geen goed systeem en 69 procent pleit ervoor om de Eerste Kamer direct te kiezen.

Volgens de tegenstanders van het systeem werkt het ‘achterkamertjespolitiek en koehandel’ in de hand. Een grote meerderheid (84 procent) van de ondervraagden denkt dat er politieke beloftes worden gedaan in ruil voor restzetels.

In EenVandaag pleitten zaterdag politicoloog Kees Aarts en D66-senator Hans Engels voor het afschaffen van de Eerste Kamer. Toch is er opvallend veel steun voor de senatoren: driekwart van de respondenten (75 procent) vindt de rol van de Eerste Kamer in de Nederlandse politiek ‘belangrijk’. Zes op de tien willen de Eerste Kamer dan ook niet afschaffen. Vooral de rol van bezinning en reflectie wordt gewaardeerd. ‘Juist omdat de Tweede Kamer steeds meer leeft in de waan van de dag is het belangrijk dat er een instituut is dat dat niet doet’, zegt een deelnemer.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 24.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 13 tm 19 mei 2011. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden

Is ons kiessysteem achterhaald?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.