Veel vrouwen die een festival bezoeken hebben er regelmatig mee te maken: een man die ongewenst je borsten aanraakt, tegen je aan schuurt of je intimideert met ongewenste seksuele opmerkingen. Hoewel ze vinden dat mannen hun gedrag moeten aanpassen, neemt één op de vijf zelf maatregelen. Ze geven aan bewust na de te denken over hun gedrag en hun kleding, dus geen korte rokjes en décolletés meer, in de hoop zo incidenten te voorkomen.

Ontwijken van vunzige opmerkingen

Bewust nadenken over hoe je danst, hoe je loopt en met wie je praat. Het klinkt misschien gek, maar één op de vijf vrouwelijke festivalgangers doet er moeite voor om ongewenste seksuele ervaringen te voorkomen. "Als ik door een drukke menigte heen wil, buig ik mijn armen over mijn borsten zodat die niet ongewenst aangeraakt kunnen worden. Ik loop meestal zijlings zodat hetzelfde niet bij mijn kont gebeurt." Iemand anders zegt: "Ik ben altijd wel in voor een praatje als je bij een optreden staat te wachten, maar de laatste jaren wuif ik die vooral weg omdat ik geen zin heb in vunzige opmerkingen." Veel vrouwen laten zich in het publiek het liefst omringen door mannelijke vrienden en denken wel twee keer na voor ze zich laten gaan. "|k ga alleen sensueel bewegen als ik omringd ben door vrienden die in zouden kunnen grijpen."

Welke ervaringen hebben vrouwen op festivals gehad?

Als ik door een drukke menigte heen wil, buig ik mijn armen over mijn borsten zodat die niet ongewenst aangeraakt kunnen worden.

Geen korte rokjes meer

Bij sommige bezoekers blijven jurkjes in de kast, net als korte rokjes en shirtjes met een decolleté. "Zelfs als ik nog een rokje draag, draag ik er altijd een broekje onder. Hoe warm het ook is", geeft een deelnemer aan. "Ik zorg dat ik geen shirts draag die te laag zijn, zodat ik een jongen niet uitdaag in die zin." Het zijn niet altijd de fysieke incidenten die indruk maken, ook alleen een groep mannen die je intimiderend nafluiten kan indruk maken. "Ik werd nagefloten door een groep mannen toen ik een jurkje aan had, maar die niet kort was. Meteen daarna heb ik een broek aangedaan." 

‘We moeten niet doen of alle mannen slecht zijn’

In Zweden komt er nu een ‘mannenvrij’ festival, volgens de organisatoren ‘totdat mannen zich weer kunnen gedragen’. Zou dit er ook in Nederland moeten komen? De meeste vrouwen vinden dat een stap te ver. Alle mannen over één kam scheren is niet de oplossing, zeggen ze. "Dan doen we net alsof alle mannen slecht zijn." En daarnaast hebben we mannen ook nodig om het goede voorbeeld te geven en die andere mannen kunnen aanspreken op hun gedrag. Voor nu geven vrouwen aan dat het vooral belangrijk is dat iedereen zelf duidelijk zijn grenzen aangeeft, zoals deze deelnemer: "Al loop ik naakt: het is nog steeds geen uitnodiging tot welk gedrag dan ook! Pas als ik in woorden laat blijken dat ik ergens interesse in heb mag je daarnaar handelen."

Al loop ik naakt: het is nog steeds geen uitnodiging tot welk gedrag dan ook.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.