Op 1 juli gaat de nieuwe donorwet in. Wie geen keuze laat vastleggen in het Donorregister wordt dan automatisch orgaandonor. Ondanks dat hebben bijna 7 miljoen Nederlanders nog niet geregistreerd of ze donor willen zijn of niet. Waarom?

EenVandaag ondervroeg ruim 7000 mensen die hun keuze nog niet hebben vastgelegd. Het belangrijkste argument (28 procent) is dat ze nog niet weten wat ze willen. Ze vinden orgaandonatie een moeilijke beslissing waar ze liever niet over nadenken.

Niets doen is makkelijk

Een deelnemer zegt: "Ik vermijd het liever. Ik ben er nog niet uit en ik vind het lastig omdat het over mijn eigen overlijden gaat."

Een op de vijf (19 procent) vindt het niet nodig, omdat ze binnenkort toch vanzelf in het Donorregister komen: "Waarom registreren? Ik wil me er niet actief mee bezig houden, daarom ben ik ook zo blij dat iedereen automatisch donor is. Dan hoef je verder niks te doen om een positieve bijdrage aan de mensheid te leveren na je dood", schrijft een panellid.

Ik ben het er fundamenteel mee oneens dat de overheid alvast voor mij bepaalt wat er met mijn lichaam gaat gebeuren.

'De overheid bepaalt'

Sommige ondervraagden zijn principieel tegen de nieuwe wetgeving. Zij vinden het te ver gaan dat de overheid bepaalt dat je organen automatisch beschikbaar zijn. Een deel van hen denkt daarbij ten onrechte dat niet-registratie hun organen uitsluit. De beslissing daarover ligt bij de familie.

Hetzelfde geldt voor mensen die verwachten dat niemand hun organen wil hebben: "Mijn lichaam is bijna versleten dus veel bruikbaars zal er niet meer inzitten." Of dat klopt of niet maakt voor de registratie niet uit.

Keuze komt bij familie

Medisch psycholoog Sohal Ismail benadrukt dat de 7 miljoen niet-geregistreerde Nederlanders weliswaar op papier orgaandonor kunnen zijn onder de nieuwe wet, maar dat dat in de praktijk heel anders zal uitpakken. De keuze komt toch terecht bij de familie van de mensen die bij hun overlijden niet hebben aangegeven of ze donor zijn of niet.

Als hier nooit met elkaar over is gesproken, wordt het voor familie een lastige keuze. Omdat het bij geschikte donoren vaak gaat om jongere mensen, maakt dat de situatie nog zwaarder dan het al is. "In die omstandigheden kiest de familie in 70 tot 80 procent van de gevallen voor niet doneren", zegt Ismail.

Medisch psycholoog Sohal Ismail vertelt in Radio EenVandaag over het keuzeproces bij orgaandonatie

Voorlichting

Als 70 tot 80 procent van de 7 miljoen niet-geregistreerden op een 'nee' zouden uitkomen, pleit dat niet vóór de nieuwe donorwet. Ismail hoopt dan ook dat de overheid voor de ingang van de nieuwe donorwet op 1 juli meer voorlichting geeft.

Lees ook

Ismail benadrukt dat het aantal beschikbare donororganen straks niet vanzelf zal toenemen.

info

Over het onderzoek

De vragen zijn ingevuld door 7000 leden van het EenVandaag Opiniepanel die hun keuze nog niet vastgelegd hebben in het donorregister. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het onderzoek werd gehouden van 10 tot en met 12 februari.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.