De helft (47 procent) van de jonge mensen denkt niet dat ze het zouden merken als iemand in hun omgeving slachtoffer wordt van mensenhandel. In Nederland gebeurt dit naar schatting duizenden keren per jaar.

Jongeren vermoeden vooral dat slachtoffers dit onder druk verborgen proberen te houden. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Slechts een derde (32 procent) van de jongeren denkt dat ze het wél door zouden hebben als iemand slachtoffer van mensenhandel wordt.

'Duizenden slachtoffers in Nederland'

Vandaag, op de Dag tegen de Mensenhandel, maakt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel Bolhaar bekend dat het aantal geregistreerde slachtoffers van mensenhandel de afgelopen jaren bijna is gehalveerd tot 668 vorig jaar. De schatting is dat er in werkelijkheid jaarlijks 5000 tot 7500 slachtoffers van mensenhandel zijn in Nederland. Van slechts een klein deel daarvan is melding gemaakt.

Een op de drie (35 procent) deelnemers aan het onderzoek denkt dat het aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland lager ligt dan hoe de situatie in werkelijkheid is, 16 procent denkt hoger.

'Je ziet heel veel niet'

46 procent van de jonge mensen vermoedt terecht dat er jaarlijks duizenden slachtoffers van mensenhandel in Nederland zijn. "Ik denk dat het vaker voorkomt dan we denken. Maar je hoort of ziet heel veel niet", zegt een jongere.

Slachtoffers van mensenhandel hebben te maken met uitbuiting, waartegen ze zich niet of nauwelijks kunnen verzetten. Dit gebeurt in combinatie met bedreiging, geweld, misleiding of machtsmisbruik. Door een loverboy gedwongen worden om in de prostitutie te werken is een voorbeeld van mensenhandel.

Verwarring mensensmokkel en mensenhandel

Onder veel jongeren heerst de misvatting dat mensenhandel en mensensmokkel hetzelfde zijn. Zeven op de tien (71 procent) denkt dat er sprake is van mensenhandel als een persoon illegaal wordt vervoerd van het ene naar het andere land. Terwijl dat juist een omschrijving van mensensmokkel is.

Mensensmokkel gebeurt doorgaans met overeenstemming. Bij mensenhandel is dit niet het geval. Daarnaast hoeft er bij mensenhandel geen sprake te zijn van het vervoeren van iemand over internationale grenzen.

info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 20 september tot en met 2 oktober, deden 1521 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.