Emile Roemer is door het publiek gekozen tot de beste Politicus van het Jaar. Hij wint met 24 procent van de stemmen de jaarlijkse verkiezing van EenVandaag. Premier Rutte eindigt op de tweede plaats met 19 procent en Jan Kees de Jager is derde (14 procent). Aan de verkiezing deden 37.000 mensen mee.

Roemer krijgt de meeste stemmen van de achterban van de SP, driekwart (76 procent) van hen kiest voor hun voorman. Maar hij doet het ook goed bij de achterban van alle linkse partijen: 40 procent van de PvdA-stemmers en een derde (33 procent) van de GroenLinks-stemmers kiezen Roemer tot Politicus van het Jaar.

Authentiek met humor

De ondervraagden typeren Roemer als ‘authentiek’, ‘sociaal’, en ‘respectvol’. Ze waarderen zijn duidelijke taal en hij luistert goed naar de mensen in het land. Bovendien brengt hij volgens veel mensen humor in de Tweede Kamer.

Ook Rutte en De Jager worden geroemd om hun duidelijke taal. Rutte ‘inspireert door optimisme’ aldus een deelnemer. De Jager wordt gezien als deskundig in Europa.

Geert Wilders, de winnaar van vorig jaar, komt dit jaar niet verder dan een vierde plaats. Alexander Pechtold maakt de top 5 compleet.

Top 10 beste Politicus van het Jaar

1. Emile Roemer 24%

2. Mark Rutte 19%

3. Jan Kees de Jager 14%

4. Geert Wilders 11%

5. Alexander Pechtold 8%

6. Job Cohen 2,2%

7. Henk Bleker 2,0%

7. Ronald Plasterk 2,0%

9. Ivo Opstelten 1,0%

9. Jolande Sap 1,0%

9. Gerd Leers 1,0%

Roemer schreef dit jaar een column op de website van EenVandaag over het afgelopen politieke jaar: het land waarin ik leven wil. Uit de top 10 leverden ook Geert Wilders, Job Cohen en Jolande Sap een bijdrage.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 37.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

De deelnemers konden kiezen uit een lijst van de 25 politici die het afgelopen jaar het meest in het nieuws zijn geweest. De lijst is op verzoek van EenVandaag opgesteld door de Nederlandse Nieuwsmonitor en de Vrije Universiteit. Hij bestaat uit politici uit de Tweede Kamer en het kabinet, die in 2011 het meest zijn genoemd in landelijke dagbladen en de nieuws- en actualiteitenprogramma’s van de Publieke Omroep. De Nederlandse Nieuwsmonitor is een wetenschappelijk instituut dat onderzoek doet naar de berichtgeving in de media.

Het onderzoek vond plaats van 1 december tot en met 19 december 2011.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen.

De deelnemers beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.