In de maand waarin Europa werd opgeschrikt door aanslagen in Brussel en de EU een akkoord sloot met Turkije blijven de politieke verhoudingen gelijk. Dat blijkt uit De Stemming, de maandelijkse politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

De PVV blijft de grootste partij met 35 zetels (+1), gevolgd door de VVD met 24 zetels (+1). De PvdA verliest een zetel en staat nu op 10, het laagste aantal ooit in De Stemming.

De PVV en de VVD worden gevolgd door het CDA, de SP en D66, die alle drie op 18 zetels staan deze maand. GroenLinks weet haar virtuele zetels te handhaven, en staat, net als in februari, op 9 zetels.

Vergeleken met vorige maand is de hele uitslag nu als volgt: VVD 24 (+1), PvdA 10 (-1), PVV 35 (+1), SP 18 (-), CDA 18 (-2), D66 18 (+2), CU 7 (-), GroenLinks 9 (-), SGP 3 (-), PvdD 3 (-1), 50PLUS 5 (-).

Vluchtelingendebat

De meeste SP-stemmers zijn het in principe wel eens met de koers die de SP vaart in het vluchtelingendebat. Ze wijten de onzichtbaarheid aan de media, die onvoldoende aandacht schenken aan de SP, en aan Roemer, die zich volgens hen duidelijker moet uitspreken (62%). Een deel denkt ook dat Roemer zich bewust op de achtergrond houdt, omdat hij bang is om kiezers te verliezen aan de PVV als hij zich eerlijk uitspreekt.

SP-kiezers gevarieerde groep

Als we de leden van het Opiniepanel vragen hoe de partij waarop ze zouden stemmen zich houdt in het vluchtelingendebat springt de SP er in negatieve zin uit. Alle achterbannen zeggen in meerderheid dat hun partij voldoende zichtbaar is, behalve de kiezers van de SP. Meer dan de helft (54%) van hen vindt de partij onvoldoende zichtbaar, terwijl een kwart (26%) de SP wel voldoende zichtbaar vindt.

Met de methode van de Stemming kunnen we goed zien tussen welke partijen mensen twijfelen. Als we kijken naar welke partijen SP-stemmers ook overwegen, zien we dat de PVV inderdaad het meest wordt genoemd. Maar er zijn meer concurrenten; in mindere mate worden ook de Partij voor de Dieren, de ChristenUnie, GroenLinks en 50PLUS genoemd als alternatief voor de SP. 

Over het onderzoek

Het onderzoek voor De Stemming is uitgevoerd van 24 tot en met 29 maart 2016. Er hebben 3481 mensen meegedaan.

Het onderzoek onder het Opiniepanel is gehouden van 23 tot en met 25 maart. Daar hebben 27.747 mensen aan meegedaan.

De Stemming is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.