De bombardementen die Nederlandse F-16’s gisteren op doelen van IS uitvoerden hebben weinig invloed op het gevoel van veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 18.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Bijna driekwart (72%) van de ondervraagden voelt zich even veilig in Nederland als voor de bombardementen.

Een op de vijf (22%) voelt zich minder veilig. Aanhangers van IS dreigden eerder met vergeldingsaanslagen in Nederland wanneer er militair tegen IS wordt ingegrepen.

Verdeeldheid over Syrië 

Er is brede steun voor de Nederlandse deelname aan de missie in Irak: driekwart (73%) is hier voorstander van. Nederland doet vooralsnog niet mee aan de missie tegen IS in Syrië, omdat daar geen volkenrechtelijk mandaat voor is. Over de vraag of Nederland ook in Syrië militair actief moet worden zijn de deelnemers verdeeld. 39 Procent vindt het een goede zaak dat Nederland daar nu niet meedoet, maar een vrijwel even grote groep (40%) vindt dat Nederland ook in Syrië moet ingrijpen.

Vertrouwen Hennis gelijk gebleven

Het vertrouwen in minister Hennis-Plasschaert van Defensie is sinds de Nederlandse militaire steun aan de missie in Irak niet veranderd. 39 Procent heeft vertrouwen in haar als minister van Defensie. Op Prinsjesdag hadden evenveel mensen vertrouwen in haar. Alleen de ministers Timmermans, Dijsselbloem en Rutte scoorden hoger. Veel mensen vinden dat Hennis zich knap staande houdt in een mannenwereld, maar hadden toch liever een oud-militair als minister van Defensie gezien.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 18.368 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 7 en 8 oktober 2014.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.