Een paar maanden geleden brak de discussie over grensoverschrijdend seksueel gedrag uit. Slachtoffers reageerden online met de hashtag #MeToo. EenVandaag deed onderzoek onder 28.000 leden van het Opiniepanel. We kregen honderden reacties en persoonlijke verhalen binnen. Hieronder een selectie van de antwoorden.

'Goed dat de discussie eindelijk wordt gevoerd'

Bijna driekwart (72%) van de ondervraagden geeft aan dat ze het een goede zaak vinden dat de discussie over #MeToo een paar maanden geleden uitbrak. 

"Sommige mannen hebben zich herhaaldelijk over meerdere jaren misdragen. Alleen kun je als vrouw niks doen, want je wordt niet geloofd. Nu deze discussie bekendheid krijgt en meer mensen aangeven dat zij iets hebben meegemaakt, dan kunnen we iets doen! Samen staan we sterk!" 

"Eindelijk wordt deze discussie eens gevoerd. Deze intimidatie vindt al zo lang plaats, dat we het gewoon zijn gaan vinden. De verbazing over dit onderwerp verbaast mij hogelijk. Goed dat men eens met de neus op de feiten gedrukt wordt."

"Ik denk dat het slachtoffers help om te praten over wat hen overkomen is. En dat het hopelijk helpt om huidige en toekomstige slachtoffers de moed en het vertrouwen zal geven om het te melden. Met de hoop dat ze nu ook geloofd worden en er actie wordt ondernomen om het te stoppen. Het is niet normaal, hoort er niet bij, en dat moet duidelijk worden."

Maar, niet iedereen vindt het een goede zaak. Tegenstanders zeggen dat er veel mensen overdrijven over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook zeggen sommigen dat er een verantwoordelijkheid ligt bij het slachtoffer om zijn/haar grenzen aan te geven of gelijk aangifte te doen en niet jaren later. 

"Ik vind het belachelijk dat alles hierin meegenomen wordt, van een verkrachting of echte aanranding moet je direct aangifte doen. Als iemand een arm om mij heen legt of even aan mijn been o.d. zit en ik ben er niet van gediend zeg ik dat direct, daar moet je niet jaren later mee aankomen."

"Ik weet niet wat de jeugd tegenwoordig heeft maar als het vroeger gebeurde zeiden wij er direct wat van tegen de persoon die het deed en gebeurde het niet meer. Ik vind het echt gezeur."

“Ik ben voor hulp aan slachtoffers, maar deze publieke dicussie waarin men al "#metoo" roept als iemand een hand op een schouder legt vind ik verwerpelijk. De hele discussie is door aandacht van de media op hol geslagen."

Voorbeeld grensoverschrijdend gedrag

'Ik was zelf slachtoffer'

Een ruime meerderheid van de vrouwen (60%) en 15% van de mannen geeft aan zelf wel eens slachtoffer te zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

"De eigenaar van het bedrijf waar ik werkte heeft meerdere malen geprobeerd me in bed te krijgen. Toen ik bleef weigeren kreeg ik een bericht thuis dat ik niet meer hoefde te komen. Ontslag op staande voet."

"Het was op onze bedrijfsbarbecue. “Ze zouden je er zo op kunnen leggen” zei een collega, likkend aan zijn lippen. Vond ik helemaal niet cool."

"Een chef op kantoor vond het altijd nodig om mijn halsketting van dichtbij te bekijken en pakte die dan met zijn handen vast. Raakte daarbij steevast 'per ongeluk' mijn borst aan."

"Door een keuringsarts, voor een baan (ik was 19). Hij wilde zien of ik last had van aambeien, ik moest broek uit en moest bukken. Schaam me nog steeds als ik eraan denk."

"Een man waarmee ik tijdens een fietstocht een vriendelijk praatje maakte vroeg opeens uit het niets wanneer we nu gingen neuken."

"De vrouwelijke eigenaresse van het bedrijf waar ik werkte heeft diverse malen geprobeerd me in bed te krijgen. Toen ik aangaf daar alleen voor mijn werk te komen en niet voor haar kreeg ik een bericht thuis dat ik niet meer hoefde te komen. Ontslag op staande voet."

"Als 14-jarige jongen tijdens vakantiebaantje als hulpverkoper bij V&D gewerkt. Volwassen homoseksuele collega verkoper betaste uitvoerig mijn billen terwijl ik in gesprek was met klant. Heel vervelend. Daarna heb ik hem, waar al het andere personeel bij was, inclusief de chef, rustig en beleefd verteld wat er was gebeurd en gedecideerd gezegd dat ik dit niet nogmaals zou accepteren. De man liep rood aan. Hij heeft mij nooit meer aangeraakt maar ook zijn excuus niet aangeboden."

Voorbeeld grensoverschrijdend gedrag II

'Ik ben zelf te ver gegaan.'

Naar aanleiding van de discussie is er ook een aantal mensen die aangeven zelf wel eens grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond (17% van de mannen en 6% van de vrouwen) en zich achteraf hebben gerealiseerd dat  ze te ver zijn gegaan.

"Een paar keer als een man wel wilde dat ik bleef slapen maar niet wilde vrijen, dan werd ik boos. Vind ik nu wel te dwingend achteraf."

"Bij een meisje waar ik al heel lang gek op was dacht ik dat we een leuke avond hadden en dat ze best wel meer wilde, we hebben gezoend en wat oppervlakkig gevreeën, maar later heb ik me gerealiseerd dat ze het eigenlijk niet wilde."

"Binnen mijn huwelijk, als ik graag wil vrijen en mijn vrouw niet, en ik ga 'zeuren’…"

"Als puber/adolescent ben ik wel eens te ver gegaan, ik schaam me daarover, heb nooit de gelegenheid gehad maar ook niet echt geprobeerd te excuseren."

over dit onderzoek
clock 30-12-2017 01:00

Aan het onderzoek, gehouden van 1 tot en met 7 december, deden 27.995 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag is na weging representatief voor 6 variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, spreiding over het land, opleidingsniveau en stemgedrag.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.