Kiezers willen dat het kabinet bij de komende bezuinigingsronde als eerste de hypotheekrenteaftrek aanpakt en snijdt in ontwikkelingssamenwerking. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.000 mensen. Ook de meeste CDA-kiezers (58 procent) staan achter een forse bezuiniging op het budget voor ontwikkelingshulp.

Bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking is geen taboe meer: acht op de tien deelnemers (80 procent) staat achter het verlagen van het budget naar 0,6% van het bbp. Ook met een verdere verlaging van het budget vanaf 2014 is een ruime meerderheid akkoord: 67 procent.

Flinke stijging

78 Procent van de kiezers wil de hypotheekrente aanpakken of afschaffen – een flinke stijging ten opzichte van twee jaar geleden (juni 2010). Toen wilde 66 procent de rente aanpakken. Ook de coalitie-achterban is vóór: ruim driekwart (76 procent) van de VVD-kiezers, 80 procent van de CDA-stemmers en 64 procent van de PVV-stemmers.

Niet bezuinigen op zorg

Op de grootste kostenpost voor het kabinet, de Zorg, mag van de deelnemers juist niet worden bezuinigd. Vooral het verhogen van het eigen risico (93 procent), versoberen van het basiszorgpakket (68 procent) en snijden in de AWBZ (73 procent) zijn niet populair. Tenslotte wil 79 procent niet dat de lage BTW (op onder meer dagelijkse boodschappen) stijgt van 6 naar 8 procent.

Akkoord verwacht

De meeste mensen (54 procent) verwachten dat de onderhandelaars er de komende weken in slagen een akkoord te sluiten. Maar de helft denkt niet dat de partijen het zullen aandurven om fundamentele hervormingen door te voeren.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden ruim 25.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 24 tot en met 27 februari 2012. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. De deelnemers beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

 

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.