Eén op de drie (35%) vindt belastingaangifte doen zo ingewikkeld dat het moeilijk te begrijpen is. Dat blijkt uit onderzoek onder 20.400 deelnemers aan een onderzoek van EenVandaag. De helft (51%) heeft geen moeite om de aangifte te begrijpen.

Of de belastingaangifte wordt begrepen of niet: zes op de tien (62%) vindt dat de Belastingdienst de belastingaangifte gemakkelijker moet maken. Deelnemers noemen daarbij bijvoorbeeld het overzichtelijker maken van het toeslagen- en aftreksysteem en het schuiven van posten met de partner.

Belastingadviseur of doe-het-zelf?

Ruim vier op de tien deelnemers (45%) geven aan dat ze de aangifte zelf of samen met hun partner hebben ingevuld. 23% Zegt de aangifte in te laten vullen door een belastingadviseur. Sommige ondervraagden laten zich digitaal voorzien van belastingadvies (2%) of zoeken advies bij een ouderenbond (2%). Redenen voor het uit handen geven van de aangifte zijn onder andere dat mensen het moeilijk vinden overzicht te houden over alle aftrekposten en over voordelen. Voor 40% van de deelnemers is het een sport om zoveel mogelijk voordeel uit de belastingaangifte te halen.

Vertrouwen in de Belastingdienst

Het afgelopen jaar heeft de belastingdienst niet altijd positief in de aandacht gestaan. Denk daarbij aan de Bulgarenfraude. Toch heeft een meerderheid (52%) vertrouwen in de Belastingdienst. Vier op de tien (44%) hebben weinig tot geen vertrouwen.

‘Sjoemelen’ bij de aangifte

Zes procent geeft aan wel eens ‘gesjoemeld’ te hebben bij het doen van belastingaangifte. ‘Sjoemelen’ kan zijn het achterhouden van informatie of het voordelig afronden van uren of afstanden. Van die groep zegt 15%  nog dit jaar, bij de aangifte over 2013, te hebben gesjoemeld.

Vandaag bij Radio EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 20.482 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 26 tot en met 28 maart 2014.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.