De helft (49 procent) van de jonge mensen (16-34 jaar) doet niet moeilijk over het slikken van een pilletje, blijkt uit onderzoek onder leden van het EenVandaag Opiniepanel.

We gaan met Quinty en Thomas mee naar een feestje. Voor de twee studenten is een pilletje heel normaal. Ze lezen zich in, laten hun drugs testen en proberen de drugs zo goed mogelijk te doseren. "Mijn ervaring is dat het beschaafde avonden zijn waar heel weinig vreemds gebeurt en iedereen het naar zijn zin heeft", vertelt Thomas.

Lees ook

Weegschaaltje met drugs

"Hier bewaar ik het in. Dit is mijn weegschaaltje," zegt Quinty (23). Ze woont in Tilburg waar ze een appartement deelt met vriendinnen. Het is zaterdagavond en ze maakt zich klaar voor een drum-'n-bass-feestje dat tot in vroege ochtend doorgaat. Voor haar op tafel ligt een doos met verschillende soorten drugs. "Op feestjes gebruik ik XTC of 4FA (4 fluoramfetamine, red.), maar op afterparty's soms ook ketamine."

Thomas (23) uit Vlissingen stapt uit de trein op weg naar hetzelfde feestje. "Ik denk dat ik een stuk of vier keer per jaar wat gebruik. MDMA probeer ik te beperken tot twee keer per jaar. Verder vind ik bijvoorbeeld truffels wel leuk om te doen af en toe". Hij krijgt de drugs meestal via WhatsApp. "Een vriend van mij stuurt een lijst door en vraagt voor een feestje wie er iets wil. Dan regelt hij dat."

Thomas en Quinty vinden dat er niet zo moeilijk gedaan moet worden over een pilletje meer of minder.

Afspreken bij de speeltuin

Quinty voelt zich niet verantwoordelijk voor het in stand houden van criminaliteit. "Natuurlijk is het illegaal. Het voelt een beetje sketchy om dan bij een speeltuintje af te spreken om mijn dingen te kopen. Ik vind het jammer dat mensen soms zo zwart-wit denken over drugs. Kijk naar alcohol. Dat is maatschappelijk geaccepteerd, maar als jij op zaterdagnacht in Tilburg kijkt dan zie je wat voor ellende ervan komt. Dat vind ik niet oké."

Volgens Quinty helpt het niet om mensen die af en toe wat gebruiken te criminaliseren. "Ik wil echt niet meer criminaliteit, maar aan de andere kant wordt er ook niets aan gedaan. Ik vind mezelf best normaal en er zijn heel veel normale mensen zijn die een of twee keer per maand naar een feestje gaan en een keer wat gebruiken."

info

EHBO

Ronald van Litsenburg van Event Medical Care verzorgt al bijna 20 jaar EHBO-posten op 1500 festivals. "Ongeveer 43 op de 10.000 bezoekers komt op een EHBO-post terecht. Van die 43 is ongeveer 30 tot 35 procent gerelateerd aan drugsgebruik. Dat betekent dat 12 mensen op de 10.000 bezoekers met klachten bij ons terecht komen. Een klein gedeelte daarvan is er ernstig aan toe. Het merendeel komt met lichte klachten als hoofdpijn, 'ik voel me niet zo lekker' of angstgevoelens.

Dat drugsgebruik alleen populair bij jongeren is, bestrijdt Van Litsenburg. "De jongeren van 15 jaar geleden hebben nu kinderen, maar ook af en toe nog de behoefte drugs te gebruiken. Dus die doelgroep wordt echt wel ouder. Dat zie je bij het reguliere uitgaan en op festivals, maar ook in thuisgebruik. Het zit in de hele samenleving."

War on drugs

Op weg naar een feestje loopt Thomas langs een politiebureau. "Ik ben toch altijd even nerveus. Ook als je in de rij staat voor een festival en je hebt drugs bij je. Je weet toch dat het niet mag." Toch voelt Thomas zich niet mede schuldig aan, zoals minister Grapperhaus beweerde, de liquidatie van advocaat Derk Wiersum.

Lees ook

"Dat wil ik graag terugschuiven op Grapperhaus. Drugscriminaliteit zit al jaren in de Nederlandse maatschappij en dat ga je niet zomaar veranderen. En door het strenge beleid houd je de drugscriminaliteit ook in stand. De oorlog tegen drugs in Amerika is allang verloren. Ik denk niet dat we die kant op willen", zegt Thomas.

'Stuk ontspanning'

Hij staat op het punt om naar binnen te gaan bij het feestje. "Bij voorlichting op school wordt veel aandacht aan alcohol besteed. Ik kan me nog herinneren dat er een wijkagent langskwam. Dan werd er alleen maar gezegd dat drugs dat rotzooi is", vertelt Thomas,

"Je hoeft het niet te doen, maar moet je per se een peukje roken of een biertje drinken op zaterdag? Er zijn zoveel dingen die niet moeten, maar het leven wel een stukje leuker maken en mensen toch een stuk ontspanning geven. Als het niet zo heel vaak is, waarom moet je het mensen dan verbieden?"