Een paar keer per jaar een xtc-pilletje slikken, kan dat? Dat hangt af van wie je het vraagt. Zeven op de tien (69 procent) 35-plussers vindt van niet. De helft (49 procent) van de jonge mensen (16-34 jaar) doet hier niet moeilijk over.

Dat blijkt uit onderzoek onder 25.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Van de ondervraagde jongeren zegt 43 procent dat het in hun vriendengroep geaccepteerd is xtc of MDMA te gebruiken. "Niet thuis of in de kroeg. Maar als we met vrienden naar een feestje of festival gaan is xtc heel gewoon, doet niemand moeilijk over", zegt een jongere.

Lees ook

Harddrugs

Deelnemers aan het onderzoek die het gebruik van xtc afkeuren, trekken vaak een grens tussen softdrugs en harddrugs. "Af en toe een jointje roken moet kunnen, maar harddrugs niet. Dat is de wet en daar moet je je aan houden", schrijft een deelnemer.

"Achter het gebruik van harddrugs zit een grote georganiseerde misdaad. Zolang we vinden dat partydrugs als xtc moeten kunnen, houden we dit in stand", zegt een ander.

Medeverantwoordelijk voor drugscriminaliteit

Onlangs zei premier Rutte dat burgers die recreatief harddrugs gebruiken onderdeel uitmaken van de keten van drugscriminaliteit. Driekwart (78 procent) van alle deelnemers aan het onderzoek is het hier mee eens.

Zij menen dat als je harddrugs gebruikt, je medeverantwoordelijk bent voor het in stand houden van drugscriminaliteit. Ze stellen dat wanneer er geen afnemers zouden zijn, het ook niet interessant is voor criminelen om drugs te produceren en te verhandelen.

Drugsgebruikers

Aan het onderzoek deden 1000 mensen mee die het afgelopen jaar zelf harddrugs hebben gebruikt. Van hen vindt 86 procent niet dat je medeverantwoordelijk bent voor het in stand houden van de criminaliteit rondom harddrugs. Zij denken dat individuele kopers in Nederland het verschil niet maken, omdat de dealers hun drugs anders in het buitenland wel kwijtraken.

"De vraag naar drugs is groot en internationaal. Het maakt echt geen verschil of ik wel of geen drugs koop", schrijft iemand. Daarnaast vinden de drugsgebruikers ook dat er een verantwoordelijkheid ligt bij de regering. Die zou de afgelopen jaren een onduidelijk beleid hebben gevoerd.

Legalisering wiet en regulering xtc

Aan de deelnemers werden verschillende maatregelen voorgelegd die kunnen bijdragen aan het verminderen van problemen met drugscriminaliteit. Een meerderheid (60 procent) is voorstander van het volledig legaliseren van softdrugs in Nederland. De proef met door de overheid gereguleerde wietteelt die in 2021 van start gaat (beter bekend als staatswiet) vinden ze dan ook een goed plan (58 procent).

GroenLinks gaat nog een stap verder en vindt dat de productie van xtc door de overheid gereguleerd moet worden. Dit gaat de meeste ondervraagden te ver. Een derde (35 procent) is hier voorstander van, 51 procent is tegen. Jonge mensen staan positiever tegenover dit plan: 53 procent van de jongeren ziet het wel zitten.

Minister Grapperhaus bekijkt de mogelijkheid om een speciale anti-drugseenheid met gespecialiseerde kennis op te richten. Driekwart (72 procent) ziet dit als een goede mogelijkheid om om de drugscriminaliteit harder aan te pakken.

Onderzoek over drugs in Nederland
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 4 tot en met 8 oktober 2019. Aan het onderzoek deden 24.967 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.