Vanaf 1 juli is het in Rotterdam verboden om ballonnen op te laten. Ook in sommige andere grote gemeentes mag dat niet. Vinden we dat terecht?

Was het voorheen de normaalste zaak van de wereld om bij een feest of evenement ballonnen op te laten, in steeds meer gemeenten is dat verboden. Ook in Rotterdam is het binnenkort afgelopen met de pret. Sfeerballonnen, wensballonnen, gelukslampionnen: het mag allemaal niet meer.

Zwerfafval

Want, zo schrijft de gemeente, 'Wat naar boven gaat, komt ook weer naar beneden'. En daar eindigt het als zwerfafval en kunnen dieren erin verstrikt raken of stikken. Rotterdam is niet de enige gemeente waar zo'n verbod wordt ingesteld. Ook in steden als Amsterdam en Utrecht gelden zulke regels.

Maatregel goed voor de natuur én gratis

Terecht, vinden de meeste mensen: zeven op de tien (71 procent) zouden het een goed plan vinden als het oplaten van ballonnen in hun eigen gemeente verboden wordt. Massaal noemen mensen hiervoor als reden dat ballonresten schadelijk zijn voor de natuur en dieren.

Voor sommigen telt ook mee dat dit een maatregel is die mensen geen geld kost. "Dieren en milieu moeten beschermd worden. Dit is een kleine maatregel die geen geld kost en makkelijk is uit te voeren", aldus een deelnemer.

'Ballonnen houden zich niet aan grenzen'

Wel vinden veel mensen dat deze maatregel niet per gemeente, maar op landelijk of zelfs Europees gebied moet worden ingevoerd: "Goed idee, maar het kan beter Europees worden ingevoerd. Ballonnen houden zich niet aan grenzen."

Tegenstanders van de maatregel vinden het vooral betutteling. Iemand schrijft: "Er zijn al zoveel regeltjes, alsof ze in de politiek niks beters te doen hebben dan weer iets verbieden."

Lees ook

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 21 tot en met 25 juni 2019. Er deden ruim 20.217 mensen mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes factoren.