Als het gaat om de brexit is niks meer zeker, nadat de meeste Britse parlementariërs deze week tegen de brexitdeal met de Europese Unie stemden. Wat ziet het Opiniepanel het liefst: moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de Europese Unie?

Ook al zijn veel Britten ons Europeanen beu, de meeste panelleden hopen nog steeds dat het goedkomt. 65 procent, tweederde, ziet het liefst dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de Europese Unie. En nee, niet omdat een brexit financiële gevolgen voor Nederland heeft. Veel mensen willen vooral dat het Verenigd Koninkrijk bij de EU blijft 'omdat we samen sterker staan'. Binnen de EU tegen grootmachten Frankrijk en Duitsland, daarbuiten tegen China, de Verenigde Staten en Rusland.

Een kwart (26 procent) ziet de scheiding wel zitten. Vooral PVV- en FvD-stemmers zien het liefst dat de uittreding wordt doorgezet. Zij zeggen dat de Britse politici moeten uitvoeren waar het volk voor heeft gekozen. Veel van hen hopen bovendien dat een brexit de weg plaveit voor een Nederlandse exit.

info

Het onderzoek is gehouden op 16 en 17 januari en er deden 23.035 mensen mee. De uitslag is gewogen op zes variabelen.