Worden de restjes van het avondeten later opgegeten of verdwijnen ze in de prullenbak? Jongeren en duurzame consumptie hebben de toekomst, maar hoe zit het daar eigenlijk mee? We vroegen zo'n 2000 jongeren naar hun bewaar- en weggooigedrag.

Zes op de tien jonge mensen (16-34 jaar) gooien ten minste één keer in de week voedsel weg. Het gaat dan niet om onvermijdbare resten als schillen, botten of koffiedik, maar om eten en drinken dat nog geconsumeerd had kunnen worden.

Koken en kopen

Toch zijn de meeste jonge mensen (83 procent) wel bezig met het voorkomen van voedselverspilling, zeggen ze. Ze doen dat vooral door niet te veel eten te kopen en te koken, en door restjes en kliekjes op een ander moment op te maken.

"Vooral toen ik nog in een studentenhuis woonde zag ik hoeveel eten 13 mensen konden weggooien. Nu kijk ik voordat ik boodschappen doe wat ik nog heb en probeer daar een gerecht om heen te bouwen. Als ik eten over heb dan bewaar ik het om later op te eten", schrijft iemand.

'Half aangevreten boterhammen hoef ik niet'

Ook zijn er jonge mensen die in de supermarkt letten op producten met een kortingssticker omdat ze bijna over de datum zijn. Of gebruiken ze apps waarop restaurants en winkels overgebleven producten en maaltijden aanbieden. Een jongere: "Ik haal regelmatig pakketten op die anders weggegooid zouden worden, bijvoorbeeld bij de bakker."

Toch lukt het jonge mensen niet altijd om voedselverspilling tegen te gaan. Zo zegt een deelnemer: "Vaak is het gewoon omdat ik vergeet dat ik ergens nog een restje broccoli heb ofzo." En een jonge moeder schrijft: "Met kinderen vind ik het lastig. De half aangevreten boterhammen van mijn zoontje van 1 hoef ik zelf echt niet meer..."

info

Over dit onderzoek Het onderzoek is gehouden van 6 tot en met 19 juni. Er deden 2084 jonge mensen mee tussen de 16 en 34 jaar oud. De uitslag is gewogen op vijf variabelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.