Zwangere vrouwen die roken, drinken of drugs gebruiken moeten verplicht onder toezicht worden gesteld. Jeugdhulpverleners moeten moeders dwingen te stoppen met die spullen. Dit staat in het advies van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat naar staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gaat. 

Als de moeder niet luistert naar advies kan de rechter haar dwingen met bijvoorbeeld een dwangsom, uithuisplaatsing of zelfs de cel om haar leven te beteren.

Ook in de eerste 24 weken is het belangrijk van drank, drugs of sigaretten af te blijven omdat dit veel schade kan toebrengen aan een ongeboren kind. Een gezond kind krijgen is belangrijker dan het zelfbeschikkingsrecht van de moeder vindt de Raad. Onder toezichtsstelling kan nu wel als de foetus 24 weken of ouder is. De Raad wil nu dus dat dit al bij jongere babies gaat kunnen en wil een verruiming van de wet.

Vorig jaar is er voor ongeveer 270 nog niet geboren kinderen een OTS aangevraagd. Het is niet bekend hoeveel er zijn toegewezen. Ieder jaar worden er 500 kinderen geboren met FAS, het foetaal alcoholsyndroom. Vijfhonderd teveel vindt Sonja de Pauw Gerlings, kinderrechter en medeschrijfster van dit advies.

Danielle Jansen, verloskundige in praktijk Rotterdam West ziet veel vrouwen in haar praktijk die roken en drinken, vooral roken: "Het is soms shocking om te zien wat roken, drank en drugs met bijvoorbeeld een placenta doen. We geven de zwangere vrouwen advies om te stoppen met gebruiken en we geven extra echo's en voorlichting.  Onder toezichtstelling is een te zwaar middel. We zijn met deze rechterlijke dwang bang dat vrouwen zich juist niet meer bij ons melden en zónder verloskundigen gaan bevallen en helemaal geen zorg meer opzoeken, met alle gevolgen van dien".

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.