SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid over de 19-jarige in Amsterdam geboren en getogen Daniël. Hij vroeg een nieuw paspoort aan en belandde in de gevangenis.

Bij het aanvragen van een paspoort bleek dat hij de Nederlandse nationaliteit niet bezat. De gemeente meldde dat bij de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND). Nadat Daniël niet naar de IND was gegaan voor een gesprek, werd hij door de politie opgehaald en naar de gevangenis in Rotterdam gebracht. Daar zit hij sinds twee weken vast.

Lees ook

'Per direct vrijlaten'

Van Dijk wil van staatssecretaris Broekers-Knol weten waarom niemand 'deze bizarre samenloop van omstandigheden heeft weten te voorkomen'. Hij vindt dat de staatssecretaris in actie moet komen. Verschillende partijen zijn achter de schermen bezig met de zaak, ook van de coalitie.

"Ik roep staatssecretaris Broekers op om hem nu, per direct, vrij te laten en hem een paspoort te geven zodat hij aan zijn studie kan beginnen en deze enorm ongelukkige vergissing snel onder het zand kan begraven." Dat Daniël officieel niet de Nederlandse nationaliteit heeft komt omdat zijn ouders besluiten Nederland te verlaten als Daniël een peuter van drie is.

'Dan zijn we echt gek geworden'

Partijleider van de PvdA, Lodewijk Asscher, reageert in Radio EenVandaag op de kwestie. "Het eerste wat er moet gebeuren, is dat die jongen moet worden vrijgelaten. Een jongen van 19 die niemand iets heeft misdaan vastzetten, vind ik een afschuwelijk idee en niet uit te leggen."

Volgens Asscher moet de staatssecretaris inderdaad met een oplossing komen. "Dat criminelen uit veilige landen niet worden vastgezet en dat het almaar moeite kost om die uit te zetten en dat dan een jongen die gewoon naar het hbo wil, nu in de gevangenis zit: dan zijn we echt gek geworden."

Geen discretionaire bevoegdheid

Volgens het SP-Kamerlid is het geen probleem dat de staatssecretaris die belast is met asielzaken tegenwoordig geen discretionaire bevoegdheid meer heeft. Door die bevoegdheid kon de staatssecretaris persoonlijk besluiten iemand asiel te verlenen. Die bevoegdheid is verdwenen op verzoek van de VVD. De overige coalitiepartijen stemden daarmee in in ruil voor het uitbreiden van het kinderpardon.

Van Dijk: "Dit is gewoon een bizarre samenloop van omstandigheden. Daniël is slachtoffer geworden van een Kafkaiaanse bureaucratie. Hier is sprake van een enorme vergissing en hij moet gewoon worden vrijgelaten en dat kan de staatssecretaris heel snel regelen."

Jasper van Dijk (SP) in gesprek met verslaggever Roelien Akse

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.