Hij vroeg een nieuw paspoort aan en belandde in de gevangenis. Daniël (19) woont zijn hele leven in Nederland, maar dreigt uitgezet te worden naar de Dominicaanse Republiek, waar hij nog nooit is geweest. "Hij zit onterecht vast", zegt zijn vriendin.

"Nederland heeft niet goed gehandeld hierin, deze jongen is zo'n toevoeging aan deze samenleving, hij inspireert zo veel mensen. En dan wordt hij onterecht vastgehouden, zegt vriendin Jaimy. Daniël (19) uit Amsterdam werd 2 weken geleden plotseling gearresteerd en wordt nu vastgehouden in de gevangenis in Rotterdam in afwachting van een besluit van de IND.

Fout van IND en ouders

"Hij zit onterecht vast. Het is een fout geweest van de IND, en van z'n ouders natuurlijk", zegt vriendin Jaimy. "Want als ouders draag je verantwoordelijkheid om voor je kind te zorgen en dat is niet gebeurd. Zij hadden hun kind niet moeten verlaten, en voor de juiste papieren zorgen hebben ze ook niet gedaan."

"Daniël is hier geboren, en dat zijn ouders hem hebben verlaten - daar had hij geen keus in. Zijn ouders zouden op vakantie gaan, alleen ze zijn niet meer teruggekomen. Hij was jonger dan 3 en toen ze weggingen. Waar zij naartoe gingen weet ik niet."

Aspirant ICT'er in de cel

Zijn familie en vrienden zetten alles op alles om Daniël uit de gevangenis te krijgen. Hun petitie is inmiddels bijna 15.000 keer ondertekend. Volgens hen is Daniël slachtoffer van een opeenstapeling van fouten en heeft hij daardoor altijd door het systeem kunnen glippen. "Daniel moet vrij", zegt Jaimy. "En het liefst voor kerst. Hij moet z'n leven weer kunnen oppakken. En bij z'n familie en vrienden zijn."

Het verhaal van Daniël lijkt op het eerste oog heel normaal. Hij werd geboren in Nederland en groeide op in Amsterdam-Noord. Dj'en is zijn grote passie en als vrijwilliger geeft hij dj-workshops aan kinderen. Met zijn havo-diploma op zak maakte hij zich op om verder te studeren: hij wilde ICT'er worden. Maar toen hij een paspoort aanvroeg - die hij nodig heeft voor die opleiding - liep het heel anders.

Geen paspoort, wel een BSN

Bij het gemeenteloket constateren ze dat Daniël niet geregistreerd staat en de Nederlandse nationaliteit niet bezit. "Hij wou zich inschrijven op het MBO, toen heeft hij een aanvraag gedaan voor zijn paspoort", vertelt Jaimy. Die aanvraag werd afgewezen. "Ze hebben een melding gemaakt bij de IND." De IND riep Daniël op voor een gesprek maar zijn advocaat raadde dit hem af. Niet veel later werd hij opgepakt en in detentie gezet.

Dat Daniël officieel niet de Nederlandse nationaliteit heeft komt omdat zijn ouders Nederland verlieten toen Daniël een peuter was en hem achterlieten bij opa en oma, zonder paspoort. Toch zou hij wel in het bezit zijn geweest van een burgerservicenummer, waardoor hij niet eerder met de overheid in de clinch kwam te liggen.

Tv-reportage EenVandaag: Daniël woont al zijn hele leven in Nederland maar dreigt nu te worden uitgezet