De minimumleeftijd om een kind te vervolgen voor een misdrijf moet verhoogd worden naar veertien jaar. Twaalf- en dertienjarigen horen niet thuis in het strafrecht, maar moeten jeugdhulpverlening krijgen. Dat staat in een advies dat de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vandaag overhandigt aan de minister van Justitie en Veiligheid.

Volgens Frank Candel, die dit voor de RSJ onderzocht, begrijpen veel 12- en 13-jarigen niet wat er met hen in het strafproces gebeurt. Ze snappen het niet voldoende om te kunnen participeren. Veel jongeren die op zo’n jonge leeftijd voor de rechter belanden hebben bovendien vaak een stoornis of problemen thuis.

De commissie stelt echter een belangrijke voorwaarde. Wordt de minimumleeftijd verhoogd, dan moet de jeugdhulpverlening in de steden verbeteren. In veel gevallen is die onder de maat.

Tieners in de fout

De afgelopen maanden zijn we verschillende keren opgeschrikt door tieners die werden opgepakt voor ernstige misdrijven. Er zitten inmiddels zes jongeren onder de zestien jaar vast voor moord. Vorige maand werd de inmiddels 15-jarige Brian N. veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag en misbruik van de veertienjarige Romy.

Brian was 14 toen hij het misdrijf beging. De jeugdstrafrechter veroordeelde hem tot een jaar cel en een PIJ-behandeling. Een PIJ-maatregel staat ook wel bekend als 'jeugd-TBS' of plaatsing in een jeugdinrichting. Zo jong als 12 of 13 jaar is echter een zeldzaamheid. In 2015 zijn 710 twaalfjarigen aangehouden voor een misdrijf. Ook zitten er vrijwel geen jongeren in die leeftijd in een jeugdgevangenis.

Nu nog onder het Europese gemiddelde

Nederland hanteert nu nog een minimumleeftijd van 12 jaar waarop een kind in de strafbankjes kan belanden. Het Internationale Verdrag van de Rechten van het Kind (IVRK) houdt deze leeftijd aan als ondergrens maar stelt dat die leeftijdsgrens idealiter op veertien jaar ligt. Dat is ook de gemiddelde minimumleeftijd in andere Europese landen. Zo hanteren Noorwegen en Denemarken een ondergrens van 15 jaar, in Duitsland 14 jaar en Frankrijk 13.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.