Vandaag maakt de Europese Commissie nieuwe maatregelen bekend voor de aanpak van de bootvluchtelingenproblematiek. Veel van die boten komen vanuit de Libische havenstad Zuwara.

Nancy Porsia is een Italiaanse journalist die als één van de weinigen die nog woont en werkt in het door oorlog geteisterde Libië. Ze reisde naar de havenstad Zuwara, één van de plekken waar iedere maand duizenden vluchtelingen op gammele bootjes richting het Italiaanse eilandje Lampedusa vertrekken, en maakte daar een portret van de mensenssmokkelindustrie. 

Velen halen de overkant, sommigen worden gered, anderen verdrinken. Een van de mensensmokkelaars legt uit wat een plekje op een boot ongeveer kost, hoe de reis geregeld wordt en waarom de zaken zo goed gaan op dit moment. 

Tijdens het begin van het Khadaffi-bewind werd er via de haven van Zuwara olie, suiker en andere producten gesmokkeld. Vanaf 2010 komt de nadruk te liggen op mensensmokkel. Sinds 2013 is het één van dé vertrekpunten van immigrantenschepen vanuit Libië naar Europa.

Radio EenVandaag

Wat moet er gebeuren met de tienduizenden vluchtelingen die vanuit Syrië, Irak en Eritrea wanhopig het vaste land van Europa proberen te bereiken? Het is de vraag waar de Europese commissie zich het hoofd over breekt en waar vandaag plannen voor gepresenteerd worden. 

In Radio EenVandaag zijn directeur Jasper Kuiper van Vluchtelingenwerk en generaal-majoor buitendienst Frank van Kappen te gast. We bespreken onder meer de militaire kant van de zaak. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.