EenVandaag doet vanuit Griekenland verslag van de vluchtelingenproblematiek. Hoe gaat het Griekse eiland Samos om met de tragedies die plaats vinden op de Middellandse Zee?

Samos is het dichtstbijzijnde Griekse eiland vanaf de Turkse kust. Daardoor is het een veel gekozen bestemming voor mensensmokkelaars en spoelen met grote regelmaat grote groepen vluchtelingen aan op de stranden.

Verslaggever Joost van Wijk komt vandaag met zijn tweede reportage vanaf Samos. Hij spreekt met vluchtelingen over hun tocht naar Europa. Ook een gesprek met een asieladvocaat die in opvangcentra contact heeft met asielzoekers en ze wijst op hun rechten en plichten.

Verder gaan we de zee op met een duiker die diverse malen hielp met het bergen van de slachtoffers bij de rampen op het stuk zee tussen Turkije en Samos.

Verslaggever Laura Kors is deze week voor Radio EenVandaag in het Turkse Mersin. De afstand tussen Aleppo en Mersin is hemelsbreed nog geen 250 kilometer. Wat betekent de explosieve toestroom van vluchtelingen voor de Turkse samenleving? We praten erover met Lily Sprangers, directeur van het Turkije Instituut. 

Wat kan de Europese Unie doen om rampen zoals afgelopen weekeinde in de Middellandse Zee te voorkomen? In Brussel zijn zojuist de regeringsleiders van de EU bijeen gekomen om daarover te praten.

In Radio EenVandaag Mathieu Segers, universitair docent Europese integratie en Afrika-journalist Gerbert van der Aa. En een reactie vanJudith Sargentini, Europarlementariër van GroenLinks. Luister die bijdrage hier:

Bekijk hier de reportage van gisteren terug: