Ze wagen de oversteek naar Europa in volgepakte boten, soms met vele honderden tegelijk. De vluchtelingen weten dat de risico's groot zijn. Maar ze zijn de wanhoop nabij en in handen van mensensmokkelaars zijn ze overgeleverd aan slechte boten en metershoge golven. Het gaat regelmatig mis, met veel doden tot gevolg.

Het merendeel van de vluchtelingen komt uit Libië, van waaruit ze de oversteek wagen naar Europa. Soms is Europa niet eens het oorspronkelijke einddoel van de vluchtelingen. Veel Afrikanen hopen dat ze een baan vinden in Libië, het land waar wederopbouw zou plaatsvinden na Khadaffi. Maar eenmaal aangekomen in het Noord-Afrikaanse land treffen ze een staat in verval aan. En vluchtelingen komen daar op de allerlaatste plek. 

Vanavond in EenVandaag een reportage over de situatie in Libië. Hoe gaan de Libiërs om met vluchtelingen, terwijl het land in een politieke, economische en sociale chaos verkeert? 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.