Vorig jaar overleden er ruim drieduizend vluchtelingen op de Middellandse Zee. En op het eiland Lampedusa, waar veel boten stranden, wordt gevreesd voor meer vluchtelingendoden die met bootjes vanuit Noord-Afrika het Europese vasteland proberen te bereiken.

Meer dan 200.000 vluchtelingen wisten wel de Europese kust te bereiken. Italië nam tot vorig jaar de verantwoordelijkheid voor het redden van deze mensen. De reddingswerkers van de Mare Nostrum operatie redden duizenden mensen uit de zee.

Intussen neemt de kritiek op Europees beleid toe.

Te duur 

Mare Nostrum werd te duur voor de Italianen en ze vroegen Europa het over te nemen. De operatie Triton die hieruit voortkwam is niet primair gericht op het redden van vluchtelingen, maar op het bewaken van de Europese kust. Dit werd in februari pijnlijk duidelijk, toen 30 vluchtelingen aan boord van een Tritonschip overleden aan onderkoeling. De boten zijn niet allemaal toegerust op veel vluchtelingen. Midden februari zijn 300 mensen verdronken toen hun boot kapseisde.

Vluchtelingenstroom neemt toe

Met een aanhoudende vluchtelingenstroom vanuit Syrië, de steeds heviger wordende crisis in Libië is de verwachting dat er dit jaar nog meer mensen op een bootje naar Europa zullen stappen in de hoop op een beter leven. De bewoners en burgemeester van Lampedusa vrezen voor nog meer verdrinkingsdoden in de Middellandse Zee dit jaar. 

De druk op de Europese Unie neemt toe om actie te ondernemen. Verschillende VN- en mensenrechtenorganisaties hebben in de afgelopen weken hun ongenoegen geuit over de Europese aanpak. Volgende week spreekt de raad van Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie over dit probleem.

Eurocommissaris Timmermans heeft al laten weten dat de Europese Commissie in mei met een nieuw asiel- en migratiebeleid komt. Dit is twee maanden eerder dan gepland.

Levens redden

In EenVandaag een reportage vanuit Lampedusa, we spreken met eilandbewoner Constantino Baratta wie met zijn eigen simpele bootje 12 vluchtelingen het leven redde. Op dezelfde dag overleden 300 andere vluchtelingen. Het raakte hem zo dat hij een maand niet kon werken, nu heeft hij nog steeds contact met de mensen wie hij destijds redde. 

Tineke Strik, Eerste Kamerlid voor Groen Links en lid van de Raad van Europa praat verder in de studio. Zij heeft net het ministerie van Defensie om meer steun gevraagd voor operatie Triton. Volgens Strik moeten we in Europa toe naar een betere oplossing voor vluchtelingen zoals een visumsysteem waardoor mensensmokkelaars met gammele boten geen kans meer krijgen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.