Spanje heeft besloten de SS Aquarius, een reddingsschip met meer dan 600 vluchtelingen aan boord, op te vangen. Eerder weigerden Italië én Malta dit te doen. De honderden vluchtelingen, waaronder zwangere vrouwen en kleine kinderen, zaten feitelijk vast op een schip waar nog maar voor een aantal dagen water en voedsel aanwezig was.

"Het is onze plicht om een humanitaire ramp te voorkomen", zegt de Spaanse regering in een verklaring. Spanje vermeldt ook dat het internationaal recht volgens hen moet worden gerespecteerd, iets dat Italië en Malta dus niet deden. Waarom?

Italië: 'Geen boten meer welkom'

De nieuwe Italiaanse regering heeft zich uitgesproken over de vluchtelingenopvang. Het weigert simpelweg nog boten met vluchtelingen toe te laten. Het gevolg daarvan is dat vluchtelingen vastzitten en slachtoffer dreigen te worden van het nieuwe Italiaanse beleid. Dat terwijl, zoals Spanje ook al aangaf, er aan de internationale regels en wetten niets is veranderd.

"Dit is een gijzeling van 629 mensen door Italië", stelt hoogleraar Migratierecht Thomas Spijkerboer. "Er komt eind deze maand een EU-top over migratie, en Italië wil de situatie bewust laten escaleren. Het is vorig jaar en in 2004 ook een keer gebeurd. Dit is onderdeel van het repertoire dat landen als Italië hebben." Toch vraagt Spijkerboer zich af of dat resultaat zal hebben. "Of dit soort situaties helpen bij het herzien van de Dublin-verordening, dat vraag ik me af."

info

De Dublin-verordering III is een Europese Verordening die sinds 2014 van kracht is. De verordening schept duidelijkheid over welk land verantwoordelijk is voor de behandeling van een verzoek om asiel. Meestal is het land waar de vreemdeling het Schengengebied binnenkomt verantwoordelijk.

'De dood is daar zo dichtbij'

Rob Timmerman, vrijwilliger op diverse schepen die vluchtelingen opving, zag tijdens zijn reddingsacties honderden mensen voorbijkomen. "Sommige mensen ontvluchten oorlog bijvoorbeeld door Boko Haram, anderen ontvluchten extreme armoede. Niemand wil terug naar Libië, mensen springen nog liever overboord. Want wat mensen daar meemaken; de dood is daar altijd zo dichtbij."

Een situatie zoals die van de SS Aquarius heeft zegt Timmerman nog niet eerder heeft meegemaakt. De nieuwe Italiaanse regering besloot helemaal  geen coördinatie te bieden. "Normaal hebben reddingsorgansaties een groot schip, en dat valt dan onder regie van de Italiaanse kustwacht. Het dichtstbijzijnde schip moet normaal gesproken hulp bieden. We proberen dan iedereen te redden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.