De video ging dit weekend viral: een man die als een soort Spiderman van balkon naar balkon klautert om een 4-jarig jongetje te redden. Het bleek om een man uit Mali te gaan, die illegaal in Frankrijk verbleef. Het is niet de eerste keer dat een illegale vluchteling een reddende engel blijkt te zijn.

In 2015 redde een illegaal een Israëlische vrouw uit de rivier de Tiber in Rome. De 32-jarige Sobuj Khalifa, die in zijn geboorteland Bangladesh visser was, zag het lichaam van de vrouw voorbij drijven en sprong met kleren en al in het water om haar te redden. De 55-jarige joodse vrouw raakte naar verluidt te water bij een zelfmoordpoging. Khalifa kreeg als beloning voor zijn heldendaad een tijdelijke verblijfsvergunning.

Nieuwe verkiezingen

Het komt vaker voor, volgens Italië-correspondent Pauline Valkenet. "Er zijn meerdere verhalen van illegalen die een verblijfsvergunning krijgen door spectaculaire reddingsacties." Migratie en illegalen zijn een hot topic in Italië. "Het ziet er naar uit dat er nieuwe verkiezingen komen. Ook dan zal er weer veel over gedebatteerd worden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.