Het is 20 juni en dat betekent dat het Wereldvluchtelingendag is. Er wordt stil gestaan bij alle vluchtelingen over de hele wereld. Een belangrijke dag, want volgens de Verenigde Naties is het aantal gevluchte mensen nog nooit zo hoog geweest.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) publiceerde een rapport over de wereldbevolking die  hun huis, woonplek of land heeft moeten verlaten in 2017. In dat jaar steeg het aantal mensen die gewdongen hebben moeten verplaatsen met 2.9 miljoen, waardoor het totaal aantal mensen dat op de vlucht is aan het eind van 2017 uitkwam op 68.4 miljoen. Daarvan zijn er 25.4 miljoen mensen vluchtelingen. Het aantal ontheemde mensen is nog nooit zo hoog geweest. Op Twitter werd vandaag, onder de hashtag #WorldRefugeeDay, ook gepraat over de cijfers van de VN: 

'Zes verschillende vluchtenlingen, zes verschillende verhalen'

De UNHCR laat weten dat 85 procent van de vluchtelingen wordt opgevangen in ontwikkelingslanden. In de top vijf staat Iran op de laatste plaats en loopt het aantal opgevangen vluchtelingen op via Libanon, Uganda en Pakistan naar de nummer 1: Turkije. De UNHCR plaatste op Twitter persoonlijke verhalen van vluchtelingen uit de verschillende landen: 

De situatie in de wereld was in 2017 zo dat elke minuut van elke dag 31 nieuwe mensen zich verplaatsen of vluchtten.  

Politiek ook aandacht voor dag van de vluchteling

Ook de politiek besteedde aandacht aan de Wereldvluchtelingendag. De Partij van de Arbeid liet onder de hashtag weten trots te zijn dat ze mensen opvangen die zijn gevlucht voor geweld. In Brussel was er, samen met onder andere lokale politici, een bijeenkomst over de toekomst van vluchtelingen: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.