Minister-president Mark Rutte beweerde na afloop van de EU-top over migratie dat deals sluiten met andere landen het gewenste effect sorteert. Als voorbeeld gaf hij dat "dit jaar in Duitsland 95 procent minder vluchtelingen via de Balkanroute binnenkwam dan een paar jaar daarvoor." De daling zou het gevolg zijn van het afsluiten van die Balkanroute en de deal met Turkije. Is dat ook echt zo?

Balkanroute

Rutte suggereerde met zijn verhaal dat het afsluiten van de Balkan-route een succes is. Er zouden minder vluchtelingen Europa binnen komen. Maar dat gaat niet helemaal op. Volgens het Rode Kruis zijn er dit jaar al bijna drie maal zoveel vluchtelingen de Balkan-route nemen dan het hele vorige jaar. Volgens Iris van Deinse van het Rode Kruis is er sprake van een groei: "We zien bij Montenegro en Bosnië-Herzegovina dat ruim 7000 migranten op dit moment het land in zijn gekomen. Vorig jaar waren dat er in totaal 2600."

Duitsland toen

Maar Rutte sprak over Duitsland en een aantal jaren terug. Het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis was 2015 met miljoenen mensen die op de vlucht sloegen voor de oorlog in Syrië. Het aantal asielaanvragen kwam pas in 2016 op zijn hoogtepunt toen mensen daadwerkelijk aan kwamen in Duitsland. Zo'n 745.000 mensen vroegen in dat jaar asiel aan.

Duitsland nu

Wat blijkt: over de eerste 5 maanden van 2018 vroegen al bijna 80.000 mensen asiel aan, zo vertelt correspondent Bertus Bouwman ons vanuit Berlijn. Nu weten we nog steeds niet veel, want waar komen al deze mensen vandaan? In het begin was het een chaos met asielaanvragen, sommige aanvragers werden dubbel geregistreerd en er was geen goed systeem om alle aanvragen goed te kunnen registreren. Inmiddels is dat veranderd en is er een helder beeld ontstaan: tussen de 75 en 77 procent van de aanvragers zowel in 2016 als in 2018 zijn gedaan door Syriërs. En we weten van de Balkanroute dat die volop wordt gebruikt door juist Syriërs.

Rekensom

Inmiddels is het zo dat de populariteit van de Balkanroute weer toeneemt. Maar als we ons puur richten op de uitspraak van Rutte kloppen de cijfers die hij noemt niet. Als je driekwart van het totaal aantal aanvragen neemt van 2016 en driekwart van die van 2018 tot op heden kom je op een ander getal uit dan 95 procent.

En dus kunnen we stellen dat het sowieso lastig vergelijken is als je een heel jaar met een half jaar vergelijkt. Maar ook: dat het cijfer van 95 procent feitelijk onjuist is. Het gaat eerder om een percentage van 89 procent: dat scheelt al gauw tienduizenden mensen.