Het is een belangrijk wapen tegen corona: de sneltests die Italië inzet op scholen. Na een uitzonderlijk zware eerste golf, blijft nu het aantal besmettingen in Italië relatief laag. In verhouding lager dan Nederland bijvoorbeeld.

"We hebben hier een collectief trauma", zegt Patrizio Pezzotti van het Istituto Superiore della Sanita, het Italiaanse RIVM. En dat heeft onder andere te maken met de beelden van het leger dat de doden in Bergamo verplaatste en met het lange dichthouden van de scholen. Nu wordt er flink ingezet op voorkoming dat tieners het virus verder verspreiden.

Sneltest op scholen

Meer dan Nederland jaagt Italië op zogenaamde a-symptomatische corona-besmettingen: besmettingen waarbij de symptomen afwijken van het vaste patroon van bijvoorbeeld benauwdheid, koorts en vermoeidheid. Tieners blijken vaak afwijkende symptomen te hebben.

Sneltests op scholen moeten daarom helpen het aantal laag te houden en te zorgen dat de scholen open blijven. Daarnaast zijn de tieners een belangrijke groep die voor verdere verspreiding kan zorgen. "Misschien meer dan in Noord-Europa hebben jongeren contact met hun grootouders, en daarvoor is Corona veel gevaarlijker", legt Patrizio Pezzoti uit.

Lees ook

Per school screenen

"Veel tieners zijn a-symptomatisch, en komen wél met elkaar in aanraking", vertelt Pezzotti. "Daar is niet altijd wat aan te doen. Maar door school per school op deze manier te screenen, houden we goed in de gaten waar het virus de kop opsteekt."

De sneltests zijn volgens hem zeer betrouwbaar, zeker als het om een negatieve uitslag gaat. Bij een positieve uitslag krijgt een leerling een normale, moleculaire test, en wordt hij onmiddellijk geïsoleerd.

Collectief trauma

In Italië gaat het op dit moment relatief goed: het aantal besmettingen loopt de afgelopen dagen weer sneller op, maar het gaat aanzienlijk beter dan in Frankrijk, Spanje en Nederland.

Pezzotti noemt meerdere redenen voor het Italiaanse succes: "We hebben hier een collectief trauma. De beelden van het leger dat de doden uit Bergamo verplaatste, omdat er geen plek meer was, staat in ons geheugen gebrand."

Goed in improviseren

Ook noemt hij het relatief lang dichthouden van de scholen. In Italië zijn deze pas half september weer opengegaan. Pezzotti: "En Italië is nou eenmaal erg goed in improviseren, in reageren op een crisis. We passen ons relatief gemakkelijk aan."

In Italië domineren mondkapjes het straatbeeld. Vandaag is in de regio Lazio, waar de hoofdstad Rome ligt, een mondkapjesplicht ingesteld, omdat de besmettingen hier sneller oplopen dan op andere plaatsen in het land.

Verrast door discipline

Pezzotti noemt het een wake up call om weer beter op te letten: "In Noord Europa werkt een advies misschien, hier niet. Het is beter een duidelijke regel in te stellen, met een boete."

"Ik moet zeggen dat ik zelf ook erg verrast ben door de discipline van de meeste Italianen", vertelt hij. "We zijn staan er niet echt om bekend om ons zo strikt aan de regels te houden."

Sinds deze week kunnen scholieren zich gratis laten testen. De Italiaanse GGD gaat scholen af om te speuren naar asymptomatische besmettingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.